Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuwe bacterie in Limburgs veen leeft op broeikasgas en overbemesting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 december 2012 - 13:05

Diep in de bodem van de Brunssummerheide zit een hoop methaan. Maar boven de grond is die methaan (ook wel: moerasgas) verdwenen. Ra, ra, hoe kan dat? Door de tussenkomst van een methaanvretende bacterie.

Geplaatste afbeelding

De nieuwe, dat wil zeggen: tot nog toe onbekende bacterie zit waarschijnlijk in de bodem als gevolg van milieuvervuiling. Het beestje gedijt in de bodem van de Brunssummerheide juist omdat die veel nitraat bevat, als gevolg van vervuiling vanuit omliggende bos- en landbouwbodems. Hoewel de bacterie dus goed werk doet – want ze ruimt het moerasgas, dat bijdraagt aan het broeikaseffect, op – is haar aanwezigheid toch een signaal voor Natuurmonumenten, de beheerder van de Brunssummerheide, dat er sprake is van grondwatervervuiling. Natuurmonumenten probeert die bij de bron aan te pakken. Want de Brunssummerheide is ook een bijzonder veengebied, gevoelig voor veranderingen in de waterkwaliteit, waar veel verschillende planten en dieren voorkomen zoals het zeldzame plantje Beenbreek en de beschermde Hoogveenglanslibel. De nieuwe bacterie heeft overigens nog geen naam: dat komt pas als ze genetisch helemaal beschreven is. In ieder geval is ze een nauwe verwant van de Methylomirabilis oxyfera.


Lees meer:
Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschappelijke publicatie binnenkort in:
Applied and Environmental Microbiology


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures