Springen naar inhoud

Positieve en negatieve controle


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Silverstar

  Silverstar


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 18 december 2012 - 23:11

In een vraag wordt er iets gezegd over positieve en negatieve controle. Ik begrijp niet wat precies positieve en negatieve controles zijn. Iemand? :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_eezacque_*

 • Gast

Geplaatst op 19 december 2012 - 02:28

Misschien is het een ideetje hier de hele vraag te geven? Meestal begrijpen we hier wel waar het over gaat, maar onze huisparagnost heeft een griepje, vandaar...

#3

Mako

  Mako


 • >1k berichten
 • 1146 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 december 2012 - 09:47

Als je doelt op feedback regulatie vind je hier alvast een duidelijke uitleg van feedback inhibitie. Hou in rekening dat ook een positief effect kan gecreëerd worden waardoor de productie herstart/versneld wordt.

Indien je toch op iets anders doelt kan je inderdaad beter eens de volledige opgave meegeven.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

#4

Silverstar

  Silverstar


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 december 2012 - 11:16

Het gaat over ELISA testen. Je kijkt of een persoon HIV-positief is met een enkelvoudige ELISA test. Je mag nooit niet-specifieke binding van antistoffen of andere eiwitten interpreteren als HIV-positief. Wat is de beste negatieve controle om te kijken of er niet-specifieke binding optreedt?

Het antwoord was: een mengsel van sera van gezonde mensen.

Dit had ik zelf ook bedacht, meer uit logica, maar ik begrijp dus negatieve controle niet goed.

#5

Sjitty

  Sjitty


 • >250 berichten
 • 320 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 december 2012 - 16:05

Om het heel algemeen en simpel te stellen:

Je hebt een methode/techniek/test die je gebruikt om een staal te controleren en die geeft jouw een positief of negatief resultaat. Je wil nu een staaltje analyserenmet jouw techniek. Je hebt geen idee wat de uitkomst zal zijn van jouw staal. Om zeker te zijn dat je de test/techniek/methode correct uitgevoerd hebt, en zo de uitkomst van het onbekend staal kunt vertrouwen, analyseer je ook parallel ( m.a.w. zelfde tijd, condities, manipulaties etc. (belangrijk!!)) een staal waarvan je zeker weet dat ze een positief resultat oplevert (positeve controle) en een staal waarvan je zeker weet dat ze een negatief resultaat oplevert (negatieve controle). Als jouw positief resultaat positief test, en je negatieve controle negatief test, dan kan je het resultaat van het onbekende staal beter vertrouwen. Deze controles worden vrijwel altijd gebrukt, ookal weet je dat je techniek werkt. Zo ben je zeker dat er niets onverwacht foutgelopen is.

In jouw geval, is een positive controle dus een staal bloed van een patient die zeker HIV heeft, en dus zeker positief moet testen, en een bloedtstaal van iemand die zeker geen HIV heeft als negatieve controle, en die mag dus niet positief testen, anders is er iets fout met je test. Je patient waarvan je niet weet of hij/zij HIV heeft kan je dan zo betrouwbaarder testen.

Om noch even het belang van zo'n controles te benadrukken, experimenten of tests zonder controles zijn zo goed als niks waard en zullen/kunnen niet serieus genomen worden.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures