Springen naar inhoud

- - - - -

Laat ze hangen die kristallen, dan groeien ze beter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 december 2012 - 09:38

Het idee is zo simpel dat je je afvraagt waarom het niet eerder is bedacht. Onder in een bekertje hebben groeiende kristallen last van stroming. Bovenin is het veel rustiger. Dan laat je ze toch hangend groeien? Je moet er maar net op komen.

Geplaatste afbeelding
Zeer regelmatige HEWL-kristallen, op de kop gegroeid


Geplaatste afbeelding
'Ouderwets' gegroeide HEWL kristallen met zichtbare defecten.


Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven en behoorlijk ingewikkeld. Hun structuur bepaalt hun werking. Vandaar dat er veel mensen bezig zijn om de molecuulstructuur van eiwitten zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Geen sinecure, want daarvoor zijn eerst kristallen nodig. Mooie, zuivere kristallen. Die krijg je het beste door ze heel langzaam te laten groeien, zonder trillingen of verstoringen. Het is daarvoor niet voldoende om een bekertje in een rustig hoekje te zetten: onder invloed van de zwaartekracht gaat de oplossing vanzelf stromen door dichtheidsverschillen en groeit het kristal daardoor te snel.

Dan liever de lucht in...
Als de zwaartekracht het probleem is, dan maar de ruimte in. Inderdaad worden er al vijfentwintig jaar kristalgroeiexperimenten in de gewichtsloze omstandigheden van de ruimte gedaan. Ook de onderzoeker stuurde wel eens groeiende kristallen mee met een onbemande satelliet. Het resultaat viel tegen, en dat is grosso modo steeds het geval.

... of zweven in de magneet
Nu staat er in de achtertuin van de Nijmeegse universiteit een magneet die zo sterk is dat die de zwaartekracht kan tegenwerken: het HFML. Met succes liet de onderzoeker eiwitten kristalliseren in het magneetveld. Inderdaad werden de nadelen van het groeien met zwaartekracht vermeden: er stroomde geen lichtere oplossing meer naar boven het kristal. Toen kwam het eurekamoment: wat als we nu boven gewoon eens afschaffen? We hangen de groeikern van het kristal boven in de oplossing en zorgen er gewoon voor dat er niks meer bovenlangs kan stromen? Dan hebben we geen raket of magneet meer nodig!

Uitgegroeid en doorgelicht
Inmiddels is het idee uitvoerig getest en de resultaten zijn opmerkelijk goed. De kristallen die hangend zijn gegroeid zijn veel regelmatiger dan ‘ouderwetse' en daardoor zijn ze met röntgendiffractie veel preciezer in beeld te brengen. Röntgendiffractie is de standaardmethode voor het bepalen van eiwitstructuren.
In het lab waren alle hangende kristallen beter dan ouderwetse. ‘Eiwitten laten kristalliseren is heel precies werk - alles moet goed zijn in de oplossing. Het zoutgehalte, de temperatuur. Het is een hele industrie. Als je door één factor te veranderen zo'n verbetering in resultaat krijgt, is dat spectaculair.'


Wetenschappelijke publicatie:
Alaa Adawy , et al.: High Resolution Protein Crystals Using an Efficient Convection-Free Geometry


Bron:
Radboud Universiteit Nijmegen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures