Springen naar inhoud

Natuurkunde; verplaatsing kubus op ijs • Log in om te kunnen reageren

#1

thomasenpim

  thomasenpim


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2013 - 13:22

Hallo,

Wij zitten met een probleem. We moeten school een opdracht doen, maar we komen er totaal niet uit. We hopen erg dat iemand een tip heeft zodat we verder kunnen.

Stel je hebt een kubus (hol en 50 kg, met zijde 80 cm) en die moet je over een 20 meter lange baan van ijs ( -5 graden) verplaatsen door hem eerst te schuiven (zodat hij een beginsnelheid krijgt). Niemand kan echter direct met de eerste worp de kubus precies 20 meter laten afleggen, zodat deze op de 20 meter tot stilstand komt. Dus mag je met klodders kauwgum (maximaal 10 kg ter beschikking) op de kubus gooien, om deze van snelheid/richting te laten veranderen. Wij denken dat het een inelastische botsing is, waarbij impuls behouden blijft. formule: (M1 x V1 ) + (M2 x V2) = (M1 + M2 ) x Veind) hierbij bedoelen we met M1 de massa van de kubus. En M2 de nieuwe klodder kauwgum die erop wordt gegooid. klopt dit? Wij willen heel graag een tip om te berekenen hoe de kauwgum de kubus beinvloed en de baan van de kubus kan corrigeren. Wij hadden ook al bedacht dat door de kauwgum de massa van de kubus omhoog gaat en hierdoor de wrijvingskracht ook.
Aangezien elke keer als de kubus door een klodder kauwgum geraakt wordt de massa omhoog gaat, moet je dus M1 elke keer veranderen. Wij wilden ook graag weten of deze gedachte klopt.

Alvast bedankt!!

Veranderd door Kravitz, 04 januari 2013 - 20:18
cursieve opmaak verwijderd


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46350 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 januari 2013 - 14:35

Niemand kan echter direct met de eerste worp de kubus precies 20 meter laten afleggen, zodat deze op de 20 meter tot stilstand komt.

Als je dát niet kan, dan is het ook onmogelijk om te berekenen hoe je dat met klodders klei er tegenaan te gooien wél kunt bereiken.

Je mag zelf kennelijk redelijke uitgangspunten verzinnen en/of bij elkaar googlen. Als je eenmaal een fatsoenlijke wrijvingscoëfficiënt voor je kubus met dat ijs hebt bedacht kun je bijvoorbeeld om te beginnen al helemaal zonder klei precies naar een lanceersnelheid rekenen om exact op die 20 m uit te komen.

Wij denken dat het een inelastische botsing is, waarbij impuls behouden blijft. formule: (M1 x V1 ) + (M2 x V2) = (M1 + M2 ) x Veind) hierbij bedoelen we met M1 de massa van de kubus. En M2 de nieuwe klodder kauwgum die erop wordt gegooid. klopt dit?

ja, maar houd in de gaten dat je snelheden vectorieel optelt. (enne, beter kleine m en v voor massa resp snelheid).

Wij hadden ook al bedacht dat door de kauwgum de massa van de kubus omhoog gaat en hierdoor de wrijvingskracht ook.

Bedenk dan ook eens of dit een invloed op de versnelling door de wrijving zal hebben?

Aangezien elke keer als de kubus door een klodder kauwgum geraakt wordt de massa omhoog gaat, moet je dus M1 elke keer veranderen. Wij wilden ook graag weten of deze gedachte klopt.

klopt.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270


Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures