laser in driehoek

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 4.246

laser in driehoek

Ik kom uit op 0.2679, kan iemand dit bevestigen?
Bijlagen
1.jpg
1.jpg (40.47 KiB) 332 keer bekeken
Quitters never win and winners never quit.

Berichten: 7.068

Re: laser in driehoek

\(AS = \frac{2 \sin(\frac{\pi}{4}) - \sin(\frac{5 \pi}{12})}{\sin(\frac{\pi}{4}) + \sin(\frac{5 \pi}{12})}\)
Dus dat klopt wel ongeveer...

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 10.058

Re: laser in driehoek

Hoe heb je AS gevonden?

Berichten: 7.068

Re: laser in driehoek

Noem het eerste reflectiepunt T. Noem het tweede reflectiepunt U. Van de driehoek SBT weet je alle hoeken (want samen zijn de hoeken pi radialen). Je weet dus ook de hoek CTU, omdat deze gelijk is aan de hoek STB. Van de driehoek CTU weet je dus ook alle hoeken. Je weet nu ook de hoeken van de driehoek ASU. Alle hoeken zijn nu dus bekend.

Je weet dat alle zijden een lengte 1 hebben. Je kan nu met de sinusregel BT uitdrukken in (1-AS). Vervolgens kun je dus CT uitdrukken in BT (en dus AS). Met de sinusregel kun je dan CU uitdrukken in CT (en dus BT en dus AS). AU uitdrukken in CU, sinusregel nog eens toepassen en oplossen naar AS.

Ik zie nu echter dat het ook simpler kan door het net even anders te doen. Gebruik de sinusregel om US te bepalen in AS, ST in US, SB in ST. Je hebt nu SB in AS. AS = 1 - SB, oplossen naar AS:
\(AS = \frac{\sin(\frac{\pi}{4}) \sin(\frac{\pi}{6})}{\sin(\frac{5 \pi}{12}) + \sin(\frac{\pi}{4}) \sin(\frac{\pi}{6})}\)

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: laser in driehoek

Aangezien je alle hoeken kent, zou je ook voor AS een keuze van lengte kunnen maken. Stel je kiest AS = 3. Met die waarde reken je dan (via sinusregel) de lengte van SB uit. Dat zal in dat geval ongeveer 8,19615 zijn.

Natuurlijk is dit niet juist want AS + SB moet 1 zijn, maar de verhoudingen kloppen, dus kan je stellen:

AS= 3k en SB = 8,19615k en 3k+8,19615k = 1. Dus k= 1/11,19615 en AS = 3k, dus AS is 0,2679 ongeveer.

Dit is een trucje dat ik ooit leerde om een onbekende weerstand in een weerstandsnetwerk met 1 voedingsbron te berekenen. Je kiest gewoon een waarde voor de onbekende weerstand en rekent tot aan de voedingsbron. Afhankelijk van de waarde die je dan voor de voedingsbron uitkomt, kan je de gekozen weerstandswaarde met dezelfde verhouding vermenigvuldigen en krijg je de juiste weerstand.
In the beginning, there was nothing. Then he said:"Light". There was still nothing but you could see it a whole lot better now.

Reageer