Springen naar inhoud

- - - - -

Radioactieve vervuiling opruimen met grafeen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 januari 2013 - 21:11

Met grafeenoxide is het radioactieve grondwater rond Fukusjima veel sneller schoon te maken dan met de nu gebruikte bentonietklei. Dat melden de Amerikaanse en Russische onderzoekers in Physical Chemistry Chemical Physics.

De gunstigere reinigende eigenschappen van grafeenoxide zijn grotendeels een gevolg van het grote beschikbare oppervlak van de dunne laagjes. Maar vooral de hoge snelheid waarmee grafeenoxide vreemde moleculen absorbeert is gunstig. Dit is een belangrijk voordeel bij het verwijderen van vergiften in lage concentraties, zoals bij de radioactieve deeltjes in rivieren en grondwater in Fukusjima.

Bij een lage concentratie aan radio-actieve deeltjes is de kans op een botsing tussen zo'n deeltje en absorptiemateriaal erg klein. Het is dan ook belangrijk dat het materiaal het deeltje snel bindt voordat het weer wegtrekt en je lang moet wachten op een volgende botsing. Een klomp bentoniet - een klei die ook veel oppervlak beschikbaar heeft - zal dan ook veel minder deeltjes afvangen dan het snelle grafeenoxide.

Lees verder

Zoals te zien op C2W

Publicatie
Romanchuk, A. Yu. et al. Graphene oxide for effective radionuclide removal. Phys. Chem. Chem. Phys. 2013, DOI: 10.1039/C2CP44593J
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures