Springen naar inhoud

Waarom zijn koudbloedige dieren koudbloedig?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Michael313

  Michael313


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 13 januari 2013 - 13:37

Beste,

Mijn docent zei dat dieren verbranden glucose om energie te krijgen en te kunnen leven.
Dit is de reactievergelijking van glucose bij dieren;
C6H1O6 + 6O2 ----> 6CO2 + H2O + Energie

een deel van deze "energie" komt vrij als 38 ATPs (eigenlijk 36 omdat twee van die ATPS worden gebruikt om NADH te transporteren naar elektronentransport keten) en het andere deel komt vrij als "warmte"

ok, mijn vraag is dit, telt het bovenstaande niet voor koudbloedige dieren? als het hetzelfde bij deze dieren is, wat gebeurt dan met die "warmte" die geproduceerd wordt?
waarom gebreuken je die niet om warm te blijven?

En bij planten, ze verbranden ook glucose en de verbranding van glucose is exotherm. Er komt dan ook warmte vrij toch? waarom zijn ze nooit warm dan behalve als er zon is?

Alvast Bedank,

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Mrtn

  Mrtn


 • >1k berichten
 • 4220 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 januari 2013 - 14:27

Dat is voor koudbloedigen niet anders, die verbranden ook gewoon glucose. Die warmte houden ze gewoon vast, alleen maken ze er minder van dan wij. http://en.wikipedia....ki/Warm-blooded
Het korte antwoord is dat veel processen in je lichaam op ongeveer 37 graden C optimaal verlopen. Op hogere of lagere temperaturen neemt de snelheid waarmee enzymen stoffen omzetten snel af. Wij zijn er dus geheel op ingesteld. http://en.wikipedia....ikilothermy.png
"Sustained energy output (Joule) of a poikilotherm (a lizard) and a hometherme (a mouse) as a function of core body temperature. The hometherm has a much higher output, but can only function over a very narrow range of body temperatures."

Het is, biologisch gezien, alleen wel een hele investering om een groot gedeelte van de energie die je binnen krijgt te gebruiken om je warm te houden. Zeker als het buiten nog wel eens -10 graden C wordt. Als je nou in een wat warmer klimaat leeft en voor lief neemt dat het allemaal niet zo snel gaat, hoef je maar eens in de paar maanden een koe op te peuzelen (zoals een krokodil bijvoorbeeld). Het zijn evolutionair gezien gewoon andere strategieën.
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.
-Calvin-

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures