Springen naar inhoud

- - - - -

Japanse kwartel blijkt expert op gebied van camouflage


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 januari 2013 - 14:14

Japanse kwartel blijkt expert op gebied van camouflage

Geplaatste afbeelding
Foto: Lovell et al., Current Biology.
Nieuw onderzoek wijst erop dat Japanse kwartels echte experts zijn als het gaat om camouflage. Ze ‘weten’ precies hoe hun eieren eruit zien en het uiterlijk van hun eieren bepaalt in sterke mate waar ze de eieren neerleggen.


De eieren van verschillende vrouwelijke kwartels zien er stuk voor stuk verschillend uit. Sommige eieren hebben bijvoorbeeld heel veel donkere vlekken, terwijl andere eieren vrijwel geen vlekken hebben. Het zette onderzoekers aan het denken. Het ene ei kan prima op een donkere plek gelegd worden, omdat het dan opgaat in de omgeving. Het andere past beter op een lichte plek. Zouden kwartels weten hoe hun eieren eruit gaan zien en ze vervolgens ook op plekken neerleggen waar roofdieren ze niet zo snel kunnen vinden?


Ze namen de proef op de som. Ze verzamelden een aantal kwartels en lieten de moeders in spe kiezen uit vier plekken om hun eieren neer te leggen. De meeste moeders bleken hun eieren neer te leggen op een plek die hetzelfde patroon heeft als hun eieren. Op die plek zijn de eieren het minst zichtbaar en dus het veiligst. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Current Biology.

...

Lees hier het volledige artikel.
Bron.
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures