Springen naar inhoud

Atrofie ovaria door anticonceptiepil


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

    Cura


  • >1k berichten
  • 2966 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 januari 2013 - 13:00

Bij langdurig gebruik van corticosteroïden (zoals bijvoorbeeld prednison) zal de HPA-as een synthetische negatieve feedback ontvangen. De hypothalamus zal geen CRH meer afgeven, waardoor de adenohypofyse de secretie van ACTH op zijn beurt zal stoppen. De bijnieren hoeven geen cortisol meer aan te maken en atrofie van de bijnieren zal optreden.

2013-01-23 12.33.46.jpg

Nu vroeg ik mij af of dergelijke atrofie ook kan optreden in de ovaria als vrouwen langdurig orale anticonceptie innemen. Uiteraard hebben we het dan over een ander soort as: de hypothalamus-hypofyse-ovarium-as. Het principe lijkt me gelijk op gaan: synthetisch stofje (in dit geval oestrogeen en progesteron) komt het lichaam binnen, waardoor er negatieve feedback zal optreden naar hypothalamus en adenohypofyse en de eigen productie van de hormonen stagneert.

2013-01-23 12.51.51.jpg

Ik ben echter nog nergens tegengekomen dat een dergelijke atrofie is waargenomen. En nu weet ik niet of ik iets over het hoofd heb gezien, of dat het meer bij speculeren zal blijven door het ontbreken van wetenschappelijke literatuur.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures