Springen naar inhoud

- - - - -

Sociale baby leert sneller taal


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 januari 2013 - 09:35

Kinderen die al vroeg de aandacht van een ander kunnen sturen naar een voorwerp of gebeurtenis, hebben tussen de leeftijd van 10 en 18 maanden een groeispurt in hun woordenschat.

Psychologen volgden 23 gezonde kinderen gedurende de leeftijd van 8 en 24 maanden om te ontdekken hoe en wanneer de vaardigheden om gezamenlijk de aandacht op iets te richten, zich ontwikkelen en of deze invloed hebben op de vroege taalontwikkeling.

Verband met taalontwikkeling
"Joint attention" is de vaardigheid om bepaalde sociale interacties aan te gaan zoals het delen, volgen en richten van aandacht op een object of gebeurtenis door het gebruik van oogbewegingen en gebaren en het afstemmen hiervan op de andere persoon.
De onderzoeker: ‘Door onze studie weten we nu dat de vaardigheden voor gemeenschappelijke aandacht bij gezonde kinderen gemiddeld ontstaan tussen 8 en 15 maanden. Het volgen van aandacht (passief) ontwikkelt zich eerder dan het sturen (richten) van andermans aandacht (actief, zie Figuur 1). En wat ook blijkt: Het relatief vroeg ontwikkelen van de vaardigheid om de aandacht van een ander actief te kunnen richten heeft een positief effect op de ontwikkeling van de woordenschat tussen 10 en 18 maanden. Daarbij blijkt passieve aandacht (volgen) vooral samen te hangen met het begrijpen van taal en actieve aandacht (sturen) met zowel het begrijpen als het spreken van taal.'

Geplaatste afbeelding
Figuur 1: Eva van 18 maanden wijst de onderzoeker op iets interessants en maakt hierbij oogcontact

Geplaatste afbeelding
Figuur 2: Door te kijken en te wijzen naar een voorwerp richt Eva de aandacht van de onderzoeker op een voorwerp.


Geplaatste afbeelding
Figuur 3: Bij het wijzen naar een voorwerp is het van belang om met oogcontact goed bij de ander te checken of deze ook ziet wat jij bedoelt.Wetenschappelijke publicatie:
Karin T. Beuker: Development of early communication skills in the first two years of lifeBron / lees meer:
Radboud Universiteit Nijmegen
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures