Springen naar inhoud

Onderzoek naar HIV en Malaria


 • Log in om te kunnen reageren

#1

The artist

  The artist


 • >100 berichten
 • 212 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2013 - 14:12

Beste mensen

Naar aanleiding van een volgende stage in Tanzania (Oost-Afrika) ben ik me zo hier en daar wat meer aan het verdiepen in HIV en Malaria, in het bijzonder de diagnostiek hiervan. Mijn taak ginds zal voornamelijk bestaan uit (microscopisch) onderzoek naar HIV en Malaria (stageplaats afhankelijk). Nu was mijn vraag naar jullie, kennen jullie een goed boek of een goede cursus die ik ergens kan verkrijgen omtrent deze 2 infectieziekten en dan in het bijzonder toegespitst op de diagnostiek? Het voorbereidingstraject is vrij kort en moet zich daarom beperken tot andere zaken zoals preventiemaatregelen (algemeen), economische aspecten et cetera. Laboratoriumonderzoek in ontwikkelingslanden kwam hier jammer genoeg niet echt aan bod, om dan te bedenken dat ik daar mijn plannetje ga moeten trekken met artsen en biomedici die zo goed als geen engels spreken, vandaar graag iets compact om bij de hand te hebben en dus geen boek van 300blz waarin alle infectieziekten vermeld staan. Natuurlijk mag je met elk goed boek omtrent tropische geneeskunde, infectieziekten en vaccinaties etc afkomen, hoe meer informatie, tips, hoe beter!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8404 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 maart 2013 - 11:01

Je zou eens contact op kunnen nemen met het havenziekenhuis (Rotterdam) http://www.havenziekenhuis.nl/ of met het instituut voor tropische ziekten (Antwerpen) http://www.itg.be/it...px?WPID=513&L=N

Ze zullen je daar vast wel enige literatuur aan kunnen raden,
"Meep meep meep." Beaker

#3

linolium

  linolium


 • >250 berichten
 • 292 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 juli 2013 - 15:06

Malaria kan microscopisch bekeken worden via een dikdruppelpreparaat waarbij naar de rode bloedcellen gekeken wordt, naar diagnose toe wordt naar mijn weten HIV niet microscopisch bekeken maar wordt het antilichaam en antigen in het bloed opgespoord


#4

Kliche

  Kliche


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 augustus 2013 - 14:26

Wat linolium zegt.

Malaria is microscopisch waarneembaar als insluitsel in rode bloedcellen uitgestreken op een preparaat (Giemsa). Er zijn echter verschillende manieren om infectie aan te tonen, van dipstick-achtige sneltests tot antigeendetectie, QBC en tegenwoordig zelfs een PCR. Elke techniek brengt z'n eigen voor- en nadelen mee.
Denk alleen niet dat al die technieken voorhanden zijn in Afrika en je genoegen moet nemen met de primitieve bloeduitstrijk (die overigens nog steeds de gouden standaard is).

Diagnose van malaria - NVKC 1999
http://www.nvkc.nl/t.../1999-1-p34.pdf

Malariadiagnostiek in Nederland: kentert het tij?
http://w.nvkc.nl/tij.../1999-1-p38.pdf

Richtlijnen voor de diagnostiek van malaria voor laboratoria in Nederland
http://www.parasitol...l_opNVPsite.pdf

Handboek medische laboratoriumdiagnostiek 2013
ISBN: 9789085621188

Nederlandse Vereniging voor Parasitologie: Plasmodium falciparum
http://www.parasitol...ndex.php?id=124

PCR as a confirmatory technique for laboratory diagnosis of malaria
http://www.ncbi.nlm....les/PMC1393165/

De prevalentie van sikkelcel/HbS in malariagebieden is daarnaast ook erg interessant om je over in te lezen :)

Hemoglobin S and C Interfere with Actin Remodeling in Plasmodium Falciparum-Infected Erythrocytes
http://www.sciencema...0/1283.abstract

Ik weet dat de NVML, het LUMC en nog wat soortgelijke organisaties een aantal keer per jaar 1-2 dagen lang cursus/bijscholing geven in malariadiagnostiek op het laboratorium. Kost wel wat volgens mij, maar dan ben je wel up to date en heb je wat 'praktijk' gezien. Misschien dat je daar iets aan hebt?

Veranderd door Jan van de Velde, 17 augustus 2013 - 00:10


#5

The artist

  The artist


 • >100 berichten
 • 212 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 december 2013 - 21:07

Hallo Kliche

Bedankt voor je reactie en excuses voor de late repliek (ik kon me maandenlang niet meer aanmelden om de een of andere reden), jammer genoeg was je wat te laat want ik was toen al vertrokken, maar ik heb me al bij al toch nog goed genoeg kunnen voorbereiden met dank aan een uitgebreide powerpoint van de KU Leuven en een handboek. Daar ik overweeg om in de toekomst mijn postgraduaat in de Tropische geneeskunde te behalen zullen je links zeker nog wel van pas komen voor nader onderzoek of wat dan ook.

Malariadiagnostiek deden we daar enkel aan de hand van dikke-druppelpreparaten (Giemsa) en HIV aan de hand van "Quik tests", meer was er niet echt voor handen jammer genoeg, ik had graag meer mogelijkheden uitgeprobeerd maar helaas. Primitief is hier dus zeker het correcte woord. ;)

#6

The artist

  The artist


 • >100 berichten
 • 212 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 december 2013 - 21:32


Vandaar dat ik microscopisch tussen haakjes heb staan. Maar alleszins bedankt voor je reactie ;)

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures