Springen naar inhoud

Oplosbaarheid van stoffen in Ether • Log in om te kunnen reageren

#1

Vozzie

  Vozzie


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2013 - 13:43

Beste lezers,

Onlangs moesten we tijdens een practicum de oplosbaarheid van enkele stoffen (zout, suiker en azijn) testen in lauw gedestilleerd water en in ether. Bij water was vrij duidelijk dat alle 3 de stoffen oplosbaar zijn, maar bij ether twijfelden we. Wij vermoeden dat zout en azijn niet oplosbaarzijn in ether, maar suiker wel. Klopt dit? En is er een andere manier om dit te verklaren buiten het testen? Want voor de één was de suiker opgelost, voor de andere niet...

Groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 januari 2013 - 14:09

Het is jullie practicum, dus jullie waarneming. Als je geconstateerd hebt dat azijn niet oplost in ether, dan is dat de waarneming.
Hetzelfde geldt voor de oplosbaarheid van suiker. Als de een een andere waarneming heeft dan de ander, dan is dat wat je op zou moeten schrijven...
Maar los daarvan vraag ik me wel af hoe dat verschil kan ontstaan. Als het goed oplost moet je duidelijk een heldere oplossing zien waar je dwars doorheen kunt kijken, lost het slecht op, dan ligt de suiker op de bodem of wordt de vloeistof troebel. Eén van jullie heeft dus niet goed gekeken ;)

Overigens is de naam "ether" hier verwarrend. Normaal wordt daar diethylether mee aangeduid, maar soms gaat het over petroleumether. Dat zijn twee verschillende stoffen met verschillende eigenschappen t.a.v. oplosbaarheid.

het is dus sowieso lastig antwoord geven op je vraag omdat niet duidelijk is welke van de 2 stoffen jullie hebben gebruikt.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Vozzie

  Vozzie


 • 0 - 25 berichten
 • 10 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2013 - 14:26

Het was Diethylether. Er was weinig tijd om lang te wachen en dus om te zien of het suiker wel volledig zou oplossen. Na goed schudden was er op de bodem geen suiker meer waarneembaar en de vloeistof bleef helder, maar je kon wel nog duidelijk suikerkristallen zien in het water (aan de rand van de proefbuis). Vandaar het twijfelen.


Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures