Springen naar inhoud

onderlinge beinvloeding stroomdraden in meterkast


 • Log in om te kunnen reageren

#1

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2013 - 15:33

Ik vraag mij af of de toevoerdraden naar de meterkast, in die meterkast elkaar kunnen beïnvloeden door bijv. een magnetisch veld, als zij niet netjes, maar te dicht tegen elkaar, geplaatst zijn. Dan zou dit ook, door die onderlinge beïnvloeding lekkage van stroom kunnen veroorzaken, en dus aardlekschakelaar schakelt dan de stroomvoorziening uit.
Zie foto. Linker groep is zeer rommelig geplaatst en loopt langs de toevoer van de ene naar de andere groep.
Weet iemand daar iets van? of is dit een onnozele vraag :)

Bijgevoegde miniaturen

 • klein3.jpg

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6892 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 30 januari 2013 - 15:42

Wat ik zie is 1 groep, die langs 2 routes weggaat. 1 keer naar de kabel links, en 1 keer naar de buis rechts.

Er is inderdaad beïnvloeding tussen de draden onderling. Die koppeling is voornamelijk capacitief, en zal er voor zorgen dat er inderdaad stroom 'oversteekt' op plaatsen waar dat niet bedoeld was. Maar die stromen zijn zo gering dat een aardlekschakelaar daar niet op zal uitschakelen.

De rommeligheid in de groepenkast heeft daar weinig invloed op, ik heb in groepenkasten wel ergere zooi gezien. De meeste koppelingen zitten in die meters kabel en buis die naar de verbruikers toe gaan.

#3

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2013 - 16:01

Dank klazon voor je snelle reactie. Zou er in dat geval van capacitieve beïnvloeding toch onbedoelde ontlading kunnen optreden waardoor de aardlekschakelaar er uitslaat (in theorie). het is nl zo, dat afgelopen herfst mijn aardlek er uit slaat op groep 2, na een paar dagen niet meer groep 2 (rechts) maar groep 1 (de linker op de foto). Nu wekenlang allerlei snoeren door mijn huis, omdat telefoon, computer etc op groep 1 zit; en vandaag de betreffende kast eens opengemaakt en geconstateerd wat je dus hier op de foto ziet. Toen heb ik de theorie van beïnvloeding bedacht. Ik kan anders niet verklaren waarom de ene maand de ene groep eruit knalt en drie maanden later de andere. Nu heb ik niets veranderd, de kast weer gewoon dichtgemaakt. Daarna toch weer eens de groep 1 geprobeerd in te schakelen, en hij doet het weer nu al een paar uur in ieder geval. Ik ben er niet gerust op, en probeer te begrijpen waardoor dit kan komen. Vandaar mijn vragen. Misschien is mijn ongerustheid nu helderder en kan jij of iemand met mij mee begrijpen hoe zoiets kan.

#4

dannypje

  dannypje


 • >250 berichten
 • 651 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2013 - 16:31

hallo Marintha, dat wisselen tussen groep 1 en groep 2 is raar. Daar heb ik niet zo direct een verklaring voor, maar als de aardlekschakelaar er 'af en toe' tussen uit gaat zijn wat mij betreft de apparaten die zelf in en uitschakelen verdacht.
Denk aan alles met een thermostaat bvb.: diepvriezer, ijskast, verwarmingsketel, timers. Heb dit zelf ooit voorgehad en bij mij was het de diepvries waar bij het trillen door het starten van de motor een draad de kast raakte. Oplossing: als aardlek eruit gaat, onmiddellijk terug opduwen en gaan luisteren welk van die apparaten net begon/aan het draaien is.
Net zoals Klazon denk ik dat capacitieve koppeling of inductieve koppeling zo verwaarloosbaar is dat de aardlekschakelaar daar niet zal op reageren.
In the beginning, there was nothing. Then he said:"Light". There was still nothing but you could see it a whole lot better now.

#5

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2013 - 16:43

dank je wel dannypje. Ik heb alle apparaten de eerste keer gecontroleerd en niets was defect. Maar zoals jij ook constateert is het wisselen van uitschakelen van groep 1 en daarna naar groep 2 het meest opvallend en niet te begrijpen, althans niet door mij. Behalve dan dat er draden (te) dicht langs elkaar heenlopen zoals ik vandaag gezien heb bij het open schroeven, en daardoor eventueel de lekkage wordt veroorzaakt. ik ben leek op dit gebied, maar probeer met mijn verstand te begrijpen wat er aan de hand kan zijn. Ik heb ook nooit eerder dit probleem gehoord en kan er verder niets over vinden. Daarom moet ik zelf proberen te verklaren waarom dit zo is. Allemaal snoeren door het huis, dus eerst alles wat nodig is van groep 1 op groep 2 zetten, en nu dus al weer 3 maanden andersom. Alle lampen zijn ontkoppeld en feitelijk blijkt ook dat alles het gewoon doet, gezien de duur van 3 maanden na het ontstane probleem, dat ik zonder problemen gebruik kan maken van de groep die er eerst een week uit lag. Het zit in iets dat te verklaren moet zijn, maar hoe. toch magnetisch veld, inductie (ik denk aan mijn natuurkunde lessen van lang geleden, had ik maar beter opgelet :) Misschien is het extra "ïsoleren/ beschermen" van de draden in de meterkast een optie?

#6

dannypje

  dannypje


 • >250 berichten
 • 651 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2013 - 18:11

Als je soms dacht aan 'kooi van Faraday' en zilverpapier en gaas en dergelijke. ehm. Niet doen in zo'n electriciteitskast ;) !
In the beginning, there was nothing. Then he said:"Light". There was still nothing but you could see it a whole lot better now.

#7

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 januari 2013 - 20:41

dannypje, ik zal me inhouden :) :lol: maar ik hoop nog dat iemand een idee heeft wat een dergelijke groeps-meterkast-wissel kan veroorzaken....het moet toch te verklaren zijn.
of de draden verder uit elkaar buigen?

#8

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6242 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 januari 2013 - 23:17

De meeste koppelingen zitten in die meters kabel en buis die naar de verbruikers toe gaan.


Exact, en die onderlinge beïnvloeding is stukken groter dan die paar rommelige stukjes in jouw meterkast. Blijf daar maar af.

Een aardlekschakelaar slaat af als er een lekstroom van fase of nul naar de aarde (grond/aardleiding/muur) loopt. M.a.w. de stroom loopt niet meer alleen tussen fase en nul, maar een deel lekt weg via de aarde. Meestal bij slecht geïsoleerde apparaten en vaak bij vochtige omstandigheden (af)wasmachine / droger / waterkoker / keuken / tuin / schuur. Wellicht heb je een apparaat dat zelden gebruikt wordt? Mogelijk heb je een of meer toestellen die lekken in bijvoorbeeld een ruimte die op twee groepen is aangesloten. Mogelijk in een ruimte die af en toe vochtig wordt?

Als je een spanningzoeker hebt, zou je die eens tegen het blote metaal van mogelijk verdachte apparaten kunnen houden. Misschien licht het lampje op.
Motus inter corpora relativus tantum est.

#9

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9749 berichten
 • VIP

Geplaatst op 31 januari 2013 - 01:34

Aan de foto is niets te zien waardoor de aardlek eruit zou gaan, en dat gebeurd normaal ook niet door capacitieve koppeling van leidingen, ook niet als die vele tientallen meters naast elkaar door een buis lopen. Je kunt eraan rekenen als je wilt, maar aan de benodigde 30 mA blindstroom kom je niet snel.

Blijft de vraag waar het dan wel zit. Als je alle apparaten uit het stopcontact trekt en het gebeurd nog steeds, dan zit het ergens in de bedrading. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ergens wat vocht lekt in een lasdoos, zonder dat je daar verder iets van ziet.

Dit is echter wel te meten, maar vereist specialistische apparatuur. Met een Megger kun je van een afgeschakelde (en van alle apparaten ontdane) groep de doorbreekspanning en weerstand naar de aarde meten. Als deze laag uitvalt weet je in ieder geval waar je het ongeveer moet zoeken, en is het een kwestie van draden losmaken in lasdozen binnen zo'n groep om het exacte punt te vinden.

Als je daar niet meteen aan wilt, houdt dan eens bij wanneer het eruit vliegt. Wellicht is er een correlatie met het weer (bij lekkages) of iets wat je nooit verwacht had. Soms heb je gekke dingen, bijvoorbeeld een lek in een afzuigkap dat alleen voor problemen zorgt als je er urenlang een stoofpot onder staat te bereiden oid ;)
Victory through technology

#10

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2013 - 16:48

Michel Uphoff, dank voor je reactie. je hebt gelijk, en dat controleren op die manier, met spanningzoeker is zeker een optie. hoewel ik alle apparaten en lampen los geprobeerd heb aan te zetten en uit en er niets boven tafel kwam. Toch ga ik het doen met spanningszoeker. maar de grootste verwarring bestaat bij mij vanwege de wisseling van de aardlek tussen groep 1 en groep 2: eerst slaat groep 2 voor een week en dan wisselt het om: een aantal weken tijd groep 2 eruit. dat is in feite wat maakt dat mijn gedachten uitgingen naar de lek tussen de groepen, of dus in de meterkast. Wat denk jij daarvan?

dag Benm, jij denkt dat de nabijheid van andere stroomdraden uit een andere groep niet van belang is. Dat kan, maar dan begrijp ik dus niets van de wisseling van de groepen die eruit lagen voor langere tijd. Jij? wat zou dat kunnen zijn?

Ik zal, als het weer gebeurt bijhouden wat er dan aan omstandigheden te vinden zijn en noteren. Goed plan, hopelijk levert het mij dan meer info op.

Veranderd door marintha, 31 januari 2013 - 16:48


#11

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6892 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 31 januari 2013 - 17:13

Ik ben bang dat ik iets niet begrijp. Hoe zie je het onderscheid tussen groep 1 en 2? Zitten die op verschillende aardlekschakelaars?

#12

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2013 - 21:01

Klazon, wat ik er van zie en begrijp is dat er drie groepen op 1 aardlekschakelaar zitten. groep 1,2 en 3. Daarnaast zitten meer groepen in een andere body. ik zal voor de duidelijkheid nog een foto van plaatsen van een zo groot mogelijk stuk van de meterkast.

misschien nog goed om te vermelden dat toen de stoppen eruit waren van de linker drie groepen, op de basis van de eerste staat 20 en de twee andere 16

Bijgevoegde miniaturen

 • meterkast wetenschapsforum.jpg

Veranderd door marintha, 31 januari 2013 - 21:06


#13

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6892 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 31 januari 2013 - 23:34

Dan zijn dus de groepen er uit gevlogen, en niet de aardlekschakelaar.
Dat lijkt meer op een kortsluiting.

#14

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9749 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 februari 2013 - 02:07

Voor de goede orde: de aarlek is dus dat kastje rechts op de foto met de groene letters erop.

Het ronde ding (3e van links) is een automatische zekering die beschermt tegen kortsluiting maar niet tegen aardlekstromen.
Victory through technology

#15

marintha

  marintha


 • 0 - 25 berichten
 • 11 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 februari 2013 - 12:45

wel, bij nader inzien heb ik het in eerste instantie niet goed geformuleerd denk ik. de hoofdschakelaar klapte uit en niet de aardlekschakelaar. (excuses voor dit misverstand)
Ik zal een foto plaatsen waarop mijn hele meterkast te zien is...hopelijk lukt dat.
dat maakt het probleem misschien anders voor de deskundigen onder ons :) Echter blijft het meest opvallende dus de wisseling tussen de twee groepen.
Nu heb ik afgelopen dagen de groep 1 weer eens geprobeerd aan te zetten, en alles bleef nu netjes aan. Daarom voorzichtig gestart met 1 lampje op een stopcontact. Alles doet het nog na een week. Vandaag dat lampje geprobeerd op andere stopcontacten in groep 1....okay. Nu moet ik maar weer eens alle lampen en apparaten aansluiten die eigenlijk op die groep staan, maar nu tijdelijk door mij met allerhande snoeren op groep 2 staan.

Blijft mijn vraag over hoe het mankement kan wisselen tussen groep 1 en 2.
dat zou dan direct achter de hoofdschakelaar kunnen zitten? Nog vóór de zekeringen etc...
Ik zou het graag willen begrijpen maar het is misschien een raar probleem dat onopgelost zal blijven?
Misschien gebeurt er nog iets de komende dagen, dan meld ik mij. Misschien heeft iemand intussen een idee over het wisselen tussen de groepen?

Bijgevoegde miniaturen

 • 3.jpg

Veranderd door marintha, 05 februari 2013 - 12:47


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures