Springen naar inhoud

- - - - -

Auditieve hersenstructuur in kaart gebracht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 februari 2013 - 12:43

Onderzoekers hebben in mensen aangetoond dat diep in het brein, in de ‘inferieure colliculus’, de zogenaamde ‘tonotopische kaart’ bestaat. Ze gebruikten hiervoor geavanceerde fMRI-technieken (functional magnetic resonance imaging).


Geplaatste afbeelding

Dwarsdoorsnede van het menselijke brein met daarin de ‘inferieure colliculus’


De onderzoekers gebruikten een scanner met een ultrahoog magneetveld (7 Tesla) om de inferior colliculus, een gebied met een diameter van 8mm in het midden van de hersenen waar auditieve informatieverwerking plaatsvindt, te onderzoeken. Ze maten de hersenactiviteit van proefpersonen terwijl deze luisterden naar eenvoudige geluiden met verschillende frequenties en een breed scala aan natuurlijke geluiden (zoals stemmen van mensen, dierengeluiden, muziekinstrumenten en omgevingsgeluiden). Uit analyse van de activiteit binnen de inferior colliculus bleek dat de neuronale populaties, die reageren op verschillende geluidsfrequenties, op een ordelijke wijze gerangschikt zijn en daarmee een ‘tonotopische kaart’ vormen.


Geplaatste afbeelding

Tonotopic maps in the IC for a representative subject (a) and in the group (b) obtained from single tones (three main frequencies,Wetenschappelijke publicatie:
Federico De Martino, et al.: Spatial organization of frequency preference and selectivity in the human inferior colliculus

Bron:
Universiteit Maastricht

Veranderd door confusie, 03 februari 2013 - 12:48

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures