Staaf op weerballon

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 69

Staaf op weerballon

Voor een proef willen we een weerballon de lucht insturen en filmen of een iPhone bereik heeft daarboven. Om de iPhone op een afstand te zetten moeten we onze camera, die in een isolatiedoos zit, op een afstand zetten van de iphone. We dachten alles op een aluminium staaf te monteren, maar is dit niet vrij zwaar?

Kennen jullie materiaal dat tegen zeer koude temperaturen kan en toch stevig, licht en hard is?

JustAQuestion

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Staaf op weerballon


We dachten alles op een aluminium staaf te monteren, maar is dit niet vrij zwaar?
Een massieve staaf is natuurlijk zwaarder dan nodig. Ik zou een aluminium profiel nemen.

Of het bij elkaar te zwaar wordt kan je zelf wel ongeveer uitrekenen aan de hand van de hoeveelheid (ik neem aan) helium die in de ballon gaat, en het totale gewicht van camera, doos, staaf, iPhone, ballon en alle bevestigingsmaterialen. Je moet er rekening mee houden dat er voldoende liftkracht overblijft om de ballon met enige snelheid omhoog te laten gaan.

Wat zaken die je moet overdenken en uitzoeken:

Hoe hoog wil je de ballon laten gaan?

Op grote hoogte kan het zeer koud zijn, en daar moeten de camera en de iPhone wel tegen kunnen, en dat gaat op grotere hoogte waarschijnlijk niet goed.

De kans dat zonder parachutes en volgmechanisme camera en iPhone verloren gaan is bij grote hoogte ook erg groot, dure grap.

Je zal toestemming voor het oplaten moeten hebben, of het via het Knmi regelen, daar is een dagelijkse corridor voor oplaten.

Kijk ook eens hier

Berichten: 1

Re: Staaf op weerballon

Hallo
JustAQuestion schreef: di 05 feb 2013, 15:42
Voor een proef willen we een weerballon de lucht insturen en filmen of een iPhone bereik heeft daarboven.
Dit is al vele malen in de praktijk getest. Het bereik van gsm- en umts-basisstations stopt vanaf ~300 m hoogte en rond de 1000 m is het meestal geheel afgelopen. De antennes van de basisstations hebben een scherpe richtingskarakteristiek in het verticale vlak. Ze zijn een paar graden richting het aardoppervlak gericht omdat zich daar de gebruikers bevinden.

Een gps tracker die werkt via gsm stopt er vanaf ~300 m hoogte ook mee. De mannen van Project Ruimtevlucht, die afgelopen weekend een camerasonde aan een helium-ballon met succes tot boven de 30 km hoogte hebben gebracht, ervoeren ook dat het contact met de tracker al kort na de start wegviel.

Het contact werd hersteld nadat de sonde weer was neergekomen op de grond.

Groeten

Reageer