Springen naar inhoud

- - - - -

Mogelijk voor het eerst leven ontdekt onder Antarctisch ijs


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 februari 2013 - 14:46

Amerikaanse onderzoekers hebben in een meertje dat al vele jaren door een 800 meter dik pak ijs van de buitenwereld is afgesloten, mogelijk levende microben gevonden. En dat is een primeur.

De onderzoekers bestudeerden het subglaciale meer Whillans. Ze boorden door een 800 meter dik pak ijs heen en haalden enkele watermonsters boven. Dat was al een hele prestatie: nog nooit waren onderzoekers erin geslaagd om schone monsters uit een subglaciaal meer op Antarctica te halen.


Het lijkt goed om nog even een slag om de arm te houden: nader onderzoek moet namelijk aantonen of deze eerste resultaten kloppen. Zo is het niet ondenkbaar dat de bacteriën die de onderzoekers hebben aangetroffen door de boor van het oppervlak van Antarctica zijn meegevoerd en zo in de monsters zijn beland. Maar die kans lijkt klein: de Amerikanen namen tal van maatregelen om een dergelijke ‘besmetting’ te voorkomen. Zo beschikte de boor over een filtersysteem en een systeem dat bacteriën met behulp van UV-licht doodt.

Geplaatste afbeelding

Lees verder

Bron: Scientias, wissard
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 7198 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 februari 2013 - 17:26

Leven onder het Antarctisch ijs was al gevonden. In december 2012 werden extremofielen gevonden onder 20 meter ijs in het 3000 jaar afgesloten Lake Vida klik klik . Dus de kop van Scientas klopt weer eens niet.

Desalniettemin heel interessant, en weer een steuntje in de rug van de hypothese dat onder de ijslaag van Europa en Enceladus leven zou kunnen voorkomen.

De voorzorgsmaatregelen die genomen zijn, geven vertrouwen dat het niet om besmetting door extern materiaal gaat, en ook de metingen (meer mircoben in monsters van het meer dan die in monsters van het boorgat) stellen gerust.

Interessant wordt of dit leven een eigen energiebron gevonden heeft (zoals in Lake Vida het geval lijkt te zijn), of dat de energievoorziening van buiten komt door aanvoer van vers water dat het meer insijpelt. Als het een eigen energiebron gevonden heeft, dan is heel interessant of dat een andere bron is dan het leven in Lake Vida gebruikt.
Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 februari 2013 - 20:03

Leven onder het Antarctisch ijs was al gevonden.


Sorry voor de verkeerde informatie.
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 7198 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 februari 2013 - 20:41

Welnee, nergens voor nodig sorry te zeggen. Wat jij doet is m.i. volkomen correct.

Je haalt een artikel uit een bron aan. Daar is helemaal niets mis mee.

Alleen prefereert die bron - zoals zo vaak tegenwoordig - sensatiezucht boven waarheid of men trekt gewoon de feiten niet even na.

Ik vind niet dat we zouden moeten stoppen met het posten van deze berichten. Ik vind wel dat de lezers er opmerkzaam op mogen worden gemaakt dat er tegenwoordig zoveel gebakken lucht in nieuwsbronnen staat. Een betreurenswaardige ontwikkeling, die i.i.g. bij mij afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van een deel van het wetenschappelijk nieuws.

Veranderd door Michel Uphoff, 09 februari 2013 - 00:22
typo weggehaald

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 februari 2013 - 22:29

Om die reden laat ik ook het bericht ongewijzigd.
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures