Springen naar inhoud

- - - - -

En behandeling voor HIV en leukemie?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 februari 2013 - 09:55

Wetenschappers ontdekten dat een eiwit met een belangrijke functie bij de verspreiding van HIV, eenzelfde functie uitoefent bij het ontstaan van een agressieve vorm van leukemie. Ze hopen in de toekomst leukemie en HIV te kunnen inperken met gelijkaardige remmer.

Leukemia cells made visible in a blood sample .jpeg
Leukemiecellen zichtbaar gemaakt in een bloedmonster

Eiwitten in de cellen van het menselijk lichaam vormen door hun onderlinge interacties een netwerk dat instaat voor de ‘besturing’ van de cel. Om het ‘bestuur’ van de cellen over te nemen zullen virussen, zoals HIV, op efficiënte wijze het netwerk manipuleren door bepaalde knooppunten in het netwerk te beïnvloeden. Eenzelfde fenomeen doet zich voor bij het ontstaan van kanker. Ook hier zorgen mutaties in bepaalde eiwitten voor veranderingen in knooppunten van het netwerk. Nu blijkt dat sommige knooppunten een rol spelen bij zowel de verspreiding van HIV als het ontstaan van kanker.
Eerder werd al aangetoond dat het eiwit LEDGF/p75 een belangrijk knooppunt is voor de vermenigvuldiging van HIV. Het virus gebruikt dit eiwit om zich aan het DNA van de cel te verankeren. Datzelfde eiwit speelt een gelijkaardige rol bij het ontstaan van bepaalde vormen van leukemie. Het gaat onder andere om een erg agressieve vorm van leukemie die vaak voorkomt bij kinderen jonger dan één jaar. Intussen werden krachtige remmers ontwikkeld die de interactie tussen HIV en dit eiwit, en daarmee ook de verankering van HIV aan het DNA, blokkeren.
Wetenschappers toonden nu aan dat strategieën die eerder gebruikt werden om HIV te remmen ook deze agressieve vorm van leukemie in cellen en proefdieren kunnen tegenhouden. In een volgende stap zal men op basis van deze resultaten nieuwe geneesmiddelen tegen leukemie ontwikkelen.


Wetenschappelijke publicatie:
H Méreau, et al.: Impairing MLL-fusion gene-mediated transformation by dissecting critical interactions with the lens epithelium-derived growth factor (LEDGF/p75)


Bronnen:
Katholieke Universiteit Leuven
Knack
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures