Springen naar inhoud

- - - - -

Nieuw type hartstamcel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 17 februari 2013 - 09:30

Wetenschappers hebben een nieuw stamceltype uit het menselijk hart geïsoleerd.

Geplaatste afbeelding

Bij een hartinfarct is de bloeddoorstroming van een kransslagader geblokkeerd, waardoor de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt en het spierweefsel afsterft. Dit leidt tot vermindering van de pompfunctie, met uiteindelijk hartfalen als gevolg. Onderzoeksteams zochten eerder vooral naar de effecten van het inspuiten van beenmergstamcellen na een hartinfarct. De laatste jaren is de klemtoon komen te liggen op onderzoek naar stamcellen die zich al in het hart zelf bevinden. Deze zijn mogelijk beter geschikt voor cardiaal herstel omdat ze al ‘voorgeprogrammeerd’ zijn om tot effectief werkende hartspiercellen uit te groeien.

Nieuw type hartstamcel
De wetenschappers zochten en vonden een nieuwe manier om stamcellen uit het hart te isoleren. “Dit gebeurde op basis van enzymatische activiteit van de cellen. Deze techniek maakt het makkelijker om stamcellen te isoleren, op te kweken en te transplanteren”, aldus de onderzoekers.
“Dankzij toepassing van de nieuwe techniek hebben we een type hartstamcel gevonden (CASC genaamd) dat nog niet beschreven was. Het nieuwe type heeft enkele belangrijke voordelen in vergelijking met de eerder bekende types. Het nieuwe stamceltype CASC laat zich gemakkelijker isoleren en is vlot op te kweken in het laboratorium. Daardoor kan men veilig en snel tot grotere hoeveelheden bruikbare hartstamcellen komen dan in het verleden. Uit laboratoriumonderzoek en onderzoek met proefdieren blijkt intussen dat de stamcellen effectief kunnen uitgroeien tot functionele hartspiercellen.”


Wetenschappelijke publicatie:
Remco Koninckx, et al.: The cardiac atrial appendage stem cell: a new and promising candidate for myocardial repair

Bron:
Universiteit Hasselt

Veranderd door confusie, 17 februari 2013 - 09:33

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures