Springen naar inhoud

Supervulkaan in wording kan mensheid uitroeien


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Objectivity

  Objectivity


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2013 - 14:43

Supervulkaan in wording kan mensheid uitroeien

Wetenschappers hebben een nieuwe theorie over hoe de wereld, of althans het leven, kan vergaan. Er bestaan wel meer supervulkanen op onze planeet, maar onder het wateroppervlak van de Stille Oceaan is een serieus exemplaar aan het ontstaan. Gelukkig duurt het naar schatting nog ongeveer honderd miljoen jaar voordat het tot een uitbarsting komt.

Bijna 3.000 meter onder de Stille Oceaan zijn twee enorme chemische blokken met elkaar in botsing aan het komen. Samen kunnen ze volgens geologen een nieuwe supervulkaan vormen, die het leven op Aarde kan uitroeien.

Wetenschappers zien twee mogelijke scenario's, die allebei fataal zullen zijn. In één geval zou een grote uitbarsting al het leven vernietigen. In het tweede geval zou er een basaltvloed ontstaan, een grote vulkanische uitbarsting die de oceaanvloer bedekt en duizend jaar kan duren. Leven is ook dan niet meer mogelijk.

De aanwezigheid van die blokken was al langer bekend, maar tot hiertoe dachten wetenschappers dat ze statisch waren. Na een grondige studie van seismische golven is geoloog Michael Thorne van de universiteit van Utah er achter gekomen dat ze langzaam naar elkaar toe bewegen. Daardoor neemt de druk onder de oceaanbodem toe en ooit zal het tot een uitbarsting komen.

Maar aangezien het proces nog zeker 100 miljoen jaar zal duren, hoeven we er niet meteen van wakker te liggen. Er zijn immers andere supervulkanen die veel eerder kunnen uitbarsten. Denk maar aan het exemplaar in Yellowstone National Park.Kan een supervulkaan de hele mensheid uitroeien?

Bron: http://www.ad.nl/ad/...uitroeien.dhtml

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46335 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2013 - 15:54

Opmerking moderator :

Dit onderwerp past niet in atoom- en deeltjesfysica, dus verplaatst naar aardwetenschappen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 februari 2013 - 17:31

Kan een supervulkaan de hele mensheid uitroeien?


Niet als die pas over 100 miljoen jaar uitbarst.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#4

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3409 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2013 - 21:42

... onder de Stille Oceaan zijn twee enorme chemische blokken met elkaar in botsing aan het komen


Wat zou die journalist met "chemische blokken" bedoelen? Het klinkt ondeskundig. Is het misschien een mislukte vertaling van een betere term?

#5

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6235 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2013 - 22:24

Dat krijg je ervan als de persdienst van die universiteit een dramatisch sausje over een verder gortdroog artikel giet, dat vervolgens nog wat verder wordt opgepimpt door io9, overgedramatiseerd wordt door de Huffington Post, en het AD er geheel niet gehinderd door kennis of behoefte aan waarheidsvinding lustig op doorfantaseert.

HIER een pittig stukje kritiek op de omgang van de media met deze publikatie, en HIER de publikatie zelf.

Veranderd door Michel Uphoff, 20 februari 2013 - 09:52

Motus inter corpora relativus tantum est.

#6

jkien

  jkien


 • >1k berichten
 • 3409 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2013 - 23:59

Bedankt voor de link naar de recensie van Klemetti. De journalist van het AD had dus geen idee waarover hij schreef.

#7

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9742 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 februari 2013 - 01:14

Zodra men de term 'mensheid uitroeien' gebruikt neem ik het maar met een korrel zout, ongeacht wat de eventuele oorzaak is.

De mens als soort is behoorlijk taai - zelfs het complete kernwapenarsenaal tijdens de koude oorlog zou niet voldoende zijn geweest om de mens als soort uit te roeien. De volgende ijstijd zal dat ook niet zijn.

Als iets 99% van de mensen doodt is er qua soort nog geen enkel probleem, dan zijn we met de resterende 70 miljoen (!) exemplaren nog steeds een zeer succesvolle zoogdiersoort. Met 99,999% zouden we zo'n beetje richting een bedreigde diersoort gaan, maar met genoeg genetische variatie om als soort gemakklijk voort te kunnen. Bij 99,999999 procent zijn er nog steeds genoeg mensen om de soort te doen voortbestaan, al moeten die resterende 70 stuks elkaar dan wel weten te vinden. Of dat gaat lukken is vooral afhankelijk van hoeveel technologie er overleeft.
Victory through technology

#8

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6235 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 20 februari 2013 - 10:23

De journalist van het AD had dus geen idee waarover hij schreef.


Inderdaad, maar ook voor hem waren ook anderen al aardig aan de haal gegaan met de inhoud van het artikel. Klemetti vat het aan het einde van zijn berichtje aardig samen naar mijn mening:

Rapport wetenschappers:
Wij zien aanwijzigen dat delen van de Aardmantel samengroeien en dat kan volgens ons rekenmodel leiden tot de vorming van een nieuwe hotspot.

Vertaling door io9 (en door iedereen kritiekloos nagebauwd):
Supervulkaan jaagt ons allemaal de dood in!

Veranderd door Michel Uphoff, 20 februari 2013 - 10:32

Motus inter corpora relativus tantum est.

#9

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 26 augustus 2013 - 18:05

Het is al lang geweten dat men aan de universiteit zo veel mogelijk moet publiceren. Dit zal aan de universiteit van Utah wel niet anders zijn.Beter 10 korte " papers " in een jaar dan één lange. Ze mogen je vooral niet vergeten. De bron zou wel eens kunnen opdrogen. Als dat, wat je beweerd pas over honderd miljoen jaar zal bewezen zijn, dan ben je toch aan de veilige kant. Bovendien maak je het leven van een journalist, die het nieuws bij elkaar moet sprokkelen, heel wat aangenamer. Honderd miljoen jaar is een heel, heel lange tijd. Wat zal er dan van de mensheid en onze beschaving overgebleven zijn ?

#10

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46335 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 augustus 2013 - 21:41

Het is al lang geweten dat men aan de universiteit zo veel mogelijk moet publiceren. Dit zal aan de universiteit van Utah wel niet anders zijn. Beter 10 korte " papers " in een jaar dan één lange.

Dit betekent dat je het wetenschappelijke artikel zélf (en daarmee bedoelen we dus niet de artikelen die naar aanleiding daarvan in de populair-wetenschappelijke en gewone pers verschenen) minstens voor verbetering vatbaar acht. Op welke punten?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures