Springen naar inhoud

Moet nieuwbouw dicht bij zee ooit stoppen t.g.v stijging zeespiegel ?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2013 - 17:00

In België maakt men zich op voor de stijging van de zeespiegel met 80 cm. Dit doet men zoals ieder jaar, door op bepaalde plaatsen, het machinaal ophogen van de stranden. Alleen binnenkort wat intensiever.
Huizen en gebouwen in de jaren 30 gebouwd zijn nu soms nog juist leefbaar. Dat is ongeveer 80 jaar oud, dat toen de gebouwen zouden gaan worden.
Moeten vastgoedbedrijven en bouwbedrijven momenteel niet eens de stijging van de zeespiegel, en de tijd dat gebouwen meegaan in rekening brengen ?
Ik denk dan aan gebouwen nu gebouwd, ongeveer tot en met 10 meter boven de zeespiegel.
De juiste getallen ken ik niet maar als er bijvoorbeeld over 200 jaar
een stijging met 7 m is, en men last dan nog een periode in dat de dijken worden verhoogd. En de huidigge nieuwbouw is pakweg 150 jaar leefbaar incluus restauraties, dan moet men toch beginnen te denken om te stoppen met nieuwbouw, ongeveer tot en met 10 meter boven de huidigge zeespiegel.
Worden er überhaupt heden, al zulke berekeningen gemaakt ?

Veranderd door Gelukkoos, 20 februari 2013 - 17:06

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9748 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 februari 2013 - 18:50

Voor nederland lijkt het me niet haalbaar, gezien de hoeveelheid land die nu al onder zeenivo ligt, of er net een meter oid boven en er in de toekomst dus wellicht ook nog onder komt te liggen. We zouden weinig land overhouden, en het hele land ophogen kan eigenlijk ook niet.

In belgie ligt er minder land onder of vlak boven de zeespiegel, misschien is het daar wel een haalbaar plan, maar ik denk dat het in nederland vooral bij dijkverzwaring zal blijven... zowel tegen de zee als tegen de rivieren die regelmatig een waternivo kennen dat een stuk hoger ligt dan de omgeving.
Victory through technology

#3

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2013 - 20:27

Op deze site is er een kaart met de landhoogtes van Nederland (bij streken in Nederland) :
http://www.warenwele...omstmuziek.html

Als men dan het Drents Plateau, de Veluwe, en de Kempen verbind met een dijk in combinatie met landverhogingen. Dan heb je nog de helft van Nederland over om te wonen. Zeker als je het combineerd met een vermindering van de bevolking.

Veranderd door Gelukkoos, 20 februari 2013 - 20:29

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#4

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 februari 2013 - 21:58

Laten we dan maar gewoon de dijken lek steken, dan zijn we de helft van de bevolking in 1 keer kwijt...

Wat is er in vredesnaam mis met gewoon de dijken te verzwaren? We houden dit land al honderden jaren droog en bewoonbaar met dijken en polders, een stijgende zeespiegel zorgt voor extra uitdagingen maar maakt dit helemaal niet per se onmogelijk.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2013 - 22:30

Dijkverhoging van ongeveer 7 meter is nog te doen. Dan verdwijnen wel de stranden.
Maar hoe krijg je dan al het rivierwater in zee ?
Door de rivierdijken te verhogen tot midden van het land ?
Maar dan moet je overal gemaalsystemen inlassen om het water van grachten en beken in de rivieren te krijgen.
Tja waarom ook weer geen windmolens dan, met gemaalsysteem.

Veranderd door Gelukkoos, 20 februari 2013 - 22:43

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#6

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 februari 2013 - 09:06

In zelfs de hoogste schattingen - dat wil zeggen, de hoogste schattingen met enige wetenschappelijke onderbouwing - is de stijging van de zeespiegel niet meer dan een meter. Die ene meter is reden genoeg om alert te zijn, en dat is men dan ook, maar een verhoging met 7 meter is niet zo zinvol. Net zomin is het zinvol om te discussiëren op basis van hypotetische getallen zonder basis.

Bovendien zie ik niet in waarom de stranden zouden verdwijnen als men de dijken verhoogt. Ten eerste omdat de meeste stranden tussen de zee en een dikke duinenrij liggen; ten tweede omdat daar waar gewenst altijd nog het strand kan worden opgespoten. Ik weet niet helemaal waarom de huizen in België die je noemt, niet meer bewoonbaar zouden zijn, maar goed. In een uiterste geval kunnen die huizen toch gewoon worden gesloopt. Dat is erg genoeg voor de mensen die er wonen, maar als sloop gepaard gaat met herbouw van een huis dat wél leefbaar is, dan is het probleem ook weer niet zo groot. En die herbouw kan op nagenoeg dezelfde plek, want wonen bij de kust is niet per definitie een probleem.

Een stijging van de zeespiegel biedt voornamelijk uitdagingen landinwaarts. Daar zullen inderdaad dijken moeten worden verhoogd en het maalwerk uitgebreid. Het zou best kunnen dat die gemalen indirect door windenergie zullen worden gaan aangedreven, met elektriciteit die deels is opgewekt in windmolens. Ik zie het probleem niet.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#7

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9748 berichten
 • VIP

Geplaatst op 21 februari 2013 - 12:24

Rivieren die hoger staan dan het land eromheen is in nederland gemeengoed. Als je bijvoorbeeld vanaf nijmegen naar het westen gaat heb je zo'n poldergebied dat hier en daar meters lager is dat het hoge waternivo in de waal. Feitelijk zijn die rivieren qua doorsnede een soort brede M-vormige constructie. Het gedeelte binnen de M kan onderlopen (uiterwaarden), en dat gebeurd regelmatig.

Bij een meter hogere zeespiegel veranderd er weinig aan de situatie, ik zie niet in waarom die ene meter extra zoveel moeilijker is dan de meters die we nu al hebben liggen.
Victory through technology

#8

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2013 - 17:27

>Hier lees je dat tegen 2050 er een stijging is -t.g.v. het afsmelten van gletjers en polen- van 32 cm.
http://the-embassado...lt-sneller.html
>En hier lees je (bij "oorzaken" punt 1 & 2 ) dat bij iedere graad dat de oceanen stijgt er een stijging is van 1 meter, en als al het ijs van Groenland zou smelten er een stijging is van 7 meter alleen al.
http://nl.wikipedia....spiegelstijging

Toch lijkt het me dus nuttig om "nu" al in termen te redeneren, niet van 50 jaar, maar van honderden jaren.
Want zolang gaan onze bouwwerken nu mee.

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


#9

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9748 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 februari 2013 - 02:09

Waarom dat? Als de verwachting 1 meter over 100 jaar is, lijkt het wat overbodig om meteen maar 7 meter dijkverzwaring te plaatsen mocht dat over een paar eeuwen een keer noodzakelijk zijn. Voordeel van dijken bouwen is dat je dat niet in 1 keer hoeft te doen. Je kan ze vaak eerst 1 meter verhogen en daarna nog een keer 6 meter zonder dat daarmee het werk van die eerste meter verloren gaat.
Victory through technology

#10

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 18 augustus 2013 - 09:42

Als Belg weet ik, dat het ophopen van de stranden alleen maar te maken heeft met toerisme. Een goede storm uit de juiste richting en gepaard met springtij en alle zand ligt terug in zee. Nederlanders zouden toch moeten weten dat je met zand alleen, geen zee kunt tegenhouden. Het zijn niet de duinen die de zee tegenhouden. Hun bestaan hebben ze alleen te danken aan de wind en het hoogte verschil. Als de zee hoger komt, spoelen de duinen gewoon weg.

#11

shimmy

  shimmy


 • >1k berichten
 • 1168 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 augustus 2013 - 09:58

Als Belg weet ik, dat het ophopen van de stranden alleen maar te maken heeft met toerisme.

Dan ben je denk ik toch niet volledig geïnformeerd. Natuurlijk is het zo dat bij een goede storm een deel van het kustzand wordt mee genomen. Dat is juist de reden dat zand tegenwoordig moet worden aangevuld. Vroeger gebeurde dit voor het grootste deel automatisch door dat de grote rivieren veel zand loosden uit het binnenland. Omdat rivieren tegenwoordig voor het grootste gedeelte langs dijken en aangelegde wallen lopen zodat ze niet meer verschuiven hebben ze niet langer de mogelijkheid veel zand op te pikken en wordt dit aangevuld door opspuiting of bijvoorbeeld deze zandmotor.

Dat je aan zand alleen niet genoeg hebt zal kloppen.

#12

*_gast_zeeman_*

 • Gast

Geplaatst op 18 augustus 2013 - 10:04

Mijn excuses. Ik heb het hier niet over Nederlanders in het algemeen. Ik weet heel goed dat de Nederlanders, de grote specialisten zijn, in de waterbouw. Alleen wilde ik even het idee recht zetten, dat men hier bij ons de zee zou tegenhouden met alleen maar zand.

#13

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 augustus 2013 - 10:43

Het zijn niet de duinen die de zee tegenhouden. Hun bestaan hebben ze alleen te danken aan de wind en het hoogte verschil. Als de zee hoger komt, spoelen de duinen gewoon weg.


Geplaatste afbeelding

Waar geen dijken zijn, zit alleen een brede (vaak honderden meters) duinenrij tussen het land en de zee. Dus hoezo, het zijn niet de duinen die de zee tegenhouden?

Duinenrijen zijn vaak honderden meters breed en kunnen tientallen meters hoog zijn. Die duinen werken wel degelijk als (natuurlijke zeewering).

Belangrijk om aan te duiden: De ene duin is de andere niet. Het grootste deel van de duinen spoelt niet weg, ook niet als de zee een meter hoger zou staan.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#14

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9748 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 augustus 2013 - 01:03

Feitelijk is het verschil tussen een strand en een duin ook niet zo groot - in ieder geval qua samenstelling. Dat de stranden wegspoelen is wel een probleem, dat middels de zandmotor en dergelijke wordt ingeperkt.

Als wat nu strand is werd afgevoerd door zeestroming, dan zou wat nu duin is straks strand worden, waardoor het land langzaam maar zeker kleiner wordt, en het gevaar voor overstroming groter.

Een zanderige kust zoals het meeste van nederland is iets dynamisch, dat onderhoud vergt om het te houden zoals het is, en als je wilt ook aan te vullen is zodat er een breder strand ontstaat. Als je er niet in ingrijpt krijg je een verplaatsende kustlijn, of zelfs verplaatsende eilanden zoals de wadden.
Victory through technology

#15

Gelukkoos

  Gelukkoos


 • >250 berichten
 • 451 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 augustus 2013 - 17:25

Ik kan me best veronderstellen dat springvloed stukken duin wegspoeld als het water er toevallig tegen beukt.
In België is er bijvoorbeeld een stuk strand van ongeveer twee kilometer waar men al vele jaren het strand "niet" heeft opgehoogd. Het ligt ter hoogte van Domein Raversijde te Oostende.
Ten eerste komt het water bij iedere vloed tegen een schuine dijkmuur van ongeveer vijf meter hoog, en vermits het overgebleven strand altijd nat en doorweekt is, spoelt daar ook bijna geen zand meer weg. Dit omdat een nat strand veel compacter en stevigger is.
Wel nu, als de zee een meter zou stijgen, kan men die stenen dijk wat verhogen zonder echt massaal zand aan te voeren. Zoöok bij een stijging van twee, of drie meter.
Ik denk dus dat men bij ernstigge zeespiegelstijgingen men niet massaal zand moet aanvoeren, maar gewoon een stenen dijk zou kunnen maken. Strandtoerisme kan dan nog bij eb.
En dan ook oppassen dat een of andere terrorist er geen gat in knalt.
En men zal/heeft ook technieken nodig om de basis van een stenen dijk te kunnen versterken als deze na verloop van tijd konstant onder water zou komen te staan.

Veranderd door Gelukkoos, 20 augustus 2013 - 19:05

Vorm & Ruimte // Vormgeving & Ruimtecreatie // Eigen vormgeving & Eigen ruimtecreatie


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures