Springen naar inhoud

- - - - -

Gierzwaluw maakt raadselachtige klimvluchten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 februari 2013 - 08:14

Gierzwaluwen klimmen zowel in de ochtend- als avondschemering naar wel drie kilometer hoogte.

Gierzwaluwen zijn buitengewoon. Afgezien van een korte broedperiode onder stedelijke dakpannen, vliegen de vogels het gehele jaar: voedsel verzamelen, paren en zelfs slapen doen ze in vlucht.

Geplaatste afbeelding
Gierzwaluw

Wetenschappers bestudeerden het nachtelijke vlieggedrag van de gierzwaluw met behulp van een buienradar. ‘We dachten altijd dat gierzwaluwen ’s avonds opstegen als onderdeel van hun slaapcyclus. Nu we de vogels echter zien opstijgen aan zowel het begin als het eind van de nacht, lijkt die interpretatie onjuist. De klimvluchten moeten een andere functie hebben.

Gierzwaluwen als weersvoorspellers?
De schemering is rijk aan informatie: het is het enige moment waarop zowel het landschap, de sterrenhemel en door de zon veroorzaakte polarisatiepatronen aan de hemel zichtbaar zijn. Deze informatie wordt door veel verschillende dieren gebruikt voor oriëntatie en navigatie. Ook gierzwaluwen lijken de schemering uit te kiezen om specifieke informatie in te winnen tijdens hun klimvluchten. Een aansprekende mogelijkheid is dat de vogels tijdens hun schemervluchten eigenschappen van de atmosfeer onderzoeken. Adequaat inspelen op het weer is voor gierzwaluwen essentieel, omdat zij in hun voedselvoorziening volledig afhankelijk zijn van vliegende insecten, die alleen te vinden zijn in goede weersomstandigheden.


Wetenschappelijke publicatie:
Adriaan M. Dokter, et al.: Twilight ascents by Common Swifts, Apus apus, at dawn and dusk: acquisition of orientation cues?


Bron: Universiteit van Amsterdam
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 februari 2013 - 19:37

Toeval of niet, maar vandaag is dat hier aan bod gekomen. De uitleg hiervoor was de volgende: Zwaluwen eten beestjes zoals muggen etc. Die worden met de thermiek naar boven getrokken ( tot op hoogtes van 1km en meer). De zwaluwen gaan dus de muggen opeten in de thermiek, maar stijgen ondertussen natuurlijk ook.
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures