Springen naar inhoud

Econometrics of Industrial and Applied Mathematics


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Erikzzz

  Erikzzz


 • >100 berichten
 • 126 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 februari 2013 - 17:23

Hi,

Ik heb hulp nodig bij het kiezen van een studie.. ik heb namelijk een brede bachelor gedaan en wil mij specialiseren met een WO studie. Ik laat het even in het midden of ik hiervoor voltijd/deeltijd wil gaan studeren.

Ik zie mijzelf een rol spelen in het onderzoek nodig voor strategische beslissingen (bv bij producten/diensten/inrichting) waarin zowel mijn mathematische affiniteit als persoonlijke creativiteit een plaatsje kunnen krijgen.

Ik ben nu 28, heb een bachelor industrial engineering met een minor aan de TU/e. waarbij ik basis wiskunde, statistiek, kansrekening, stocastic operations research en calculus heb gevolgd.

Er zijn 2 masteropleiding die mijn interesse hebben namelijk:

> Universiteit Maastricht (o.a.): Econometrics and Operations Research
> TU/e: Industrial and Applied Mathematics, specialisatie: Statistics, Probability and Operations Research

Econometrie is op meerdere universiteiten te volgen en deze opleidingen zijn ,naar wat ik tot nu toe gelezen heb, min of meer hetzelfde.

Econometrie is 1 jaar
Industrial and Applied Mathematics is 2 jaar

Welke opleiding heeft de voorkeur?

thanks!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jaimy11

  Jaimy11


 • >250 berichten
 • 614 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2013 - 22:09

Ikzelf heb 1 jaar theoretische wiskunde gestudeerd, en ben daarna overgestapt naar Econometrics & Operations Research aan de Universiteit van Maastricht.

Wat ik er in ieder geval over kan zeggen is dat je in Maastricht een brede keus hebt aan mastervakken. Voor zowel OR als Applied Mathematics. De master bestaat uit 1 jaar, waarbij je dacht ik een half jaar nog een stage loopt, een paar vakken volgt en je scriptie schrijft. Het lesniveau voor zover ik dat kan beoordelen is bovengemiddeld (ik doel meer op de kwaliteit, niet moeilijkheid)

Als je je echt meer op de wiskunde wil spitsen denk ik dat de TU/e een betere optie is. Maar in Maastricht ook meer dan genoeg wiskunde.

Misschien ook interessant: 2 maart is een master open dag bij UM

#3

Erikzzz

  Erikzzz


 • >100 berichten
 • 126 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2013 - 12:35

bedankt voor je reply.

weet jij iets van de arbeidsmarkt voor econometrie/OR? denk je dat het grote invloed heeft als ik deze opleiding af heb wanneer ik 30 ben?

#4

Jaimy11

  Jaimy11


 • >250 berichten
 • 614 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2013 - 12:44

Ik beeindig de opleiding op mijn 24e als alles goed gaat.
Zoveel verschil zit daar niet in, en bovendien denk ik dat je zelfs vanaf je 40e nog een goede baan kunt vinden.

Exacte details over de arbeidsmarkt heb ik niet, wel weet ik dat >90% binnen 3 maanden werk vindt, met vast contract! Verder is van die >90% ongeveer 67% ook echt op niveau.

Mogelijke beroepen zouden zijn:
- Algemeen directeur
- Docent/Hoogleraar
- Statistisch analist
- Onderzoeker

Veranderd door Jaimy11, 27 februari 2013 - 12:44


#5

Erikzzz

  Erikzzz


 • >100 berichten
 • 126 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2013 - 13:16

Zou je mij een bron kunnen geven van deze gegevens ?

thanks :)

#6

Erikzzz

  Erikzzz


 • >100 berichten
 • 126 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 februari 2013 - 13:31

ik heb deze tekst op een ander forum geplaatst dit geeft wat beter mijn situatie weer en de vragen die ik op dit moment heb

ik zit met een dubio..De situatie is als volgt: ik ben 28 mijn vriendin geeft mij de mogelijkheid om voltijd te studeren.

Ikzelf heb MTS electro, Bachelor technische bedrijfskunde (hszuyd) een minor operations management & logistics (TU/e) daar zat wiskunde, statistiek, kansrekenen in.

Ik heb tot nu toe in industriële omgevingen gewerkt, op dit moment doe ik improvement projecten voor bedrijfsprocessen. ik wil echter meer doen met wiskunde.

econometrie lijkt mij leuk en dan vooral de richting OR (past beter bij mijn werk verleden)

in een nuttshell: ik wil tactische problememen tacklen (bv bij producten/diensten/inrichting) waarin zowel mijn mathematische affiniteit als persoonlijke creativiteit een plaatsje kunnen krijgen. Ik zou graag na mijn studie voor een consultancy bureau gaan werken.

Mijn gevoel zegt de studie aan te kunnen. Ik wil hoe dan ook een master studie afronden. Econometrie kan niet in deeltijd. Het beste deeltijd "alternatief" is "international business, supply chain management". Maar dit is geen alternatief te noemen op econometrie. ik zal hier dan geen onderzoek gaan doen maar door blijven gaan met improvement projecten zonder mathematische inslag. (bv Lean) maar goed je kunt niet alles hebben in het leven..

samengevat: ik moet weten of econometrie de moeite waard is.

1. Op econometrie.nl zijn een stel voorbeelden gegeven voor OR, komt dit overeen met de werkelijkheid?
2. Op dezelfde site staat een verhaaltje over wat een econometrist doet. maar dat is een beetje vaag/algemeen. Waar kan ik mooie voorbeelden vinden wat een econometrist doet?
3.Wat is beter Econometrie of Operations Research?
4. Hoe ziet de markt er op dit moment uit? wat is de verwachting?
5. 28/geen vwo/gemiddeld een 7: heb ik wel kans op een baan of In hoeverre heeft mijn leeftijd effect op mijn arbeidsmarktperspectief in dit werkveld?
6. misschien een beetje offtopic maar: Zijn er bijzondere effecten van voltijd gaan studeren nadat je een periode hebt gewerkt.

#7

Erikzzz

  Erikzzz


 • >100 berichten
 • 126 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 maart 2013 - 11:40

Ik heb de keuze gemaakt dat ik de opleiding in deeltijd wil gaan doen. Dit omdat de mogelijkheid voor mij bestaat om in deeltijd international business, supply chain management te doen in Maastricht. de TU/e stelt zich in vergelijking met andere universiteiten erg hulpzaam op om het programma uit te smeren over meerdere jaren. ik zou dan in "deeltijd" de opleiding applied mathematics kunnen doen. zal wel 5 jaar duren (met schakel programma). ivm 2,5 jaar in maastricht (GMAT, master)

belangrijk voor mij is nu om er achter te komen in hoeverre AM verplicht is bij de werkzaamheden die ik wil gaan uitvoeren. kan iemand mij voorbeelden geven van vacatures? organisaties en adviesbureaus waarin dit soort opleidingen gevraagd wordt? dan kan ik kijken of ik met een WO opleiding anders dan eentje puur gericht op wiskunde ik hier ook aanspraak op maak.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures