Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 26

Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Hallo,

Welke enzymen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van dextrine, maltodextrine, cyclodextrine en amylodextrine?

Alvast bedankt!

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Weet je wat voor moleculen dat zijn?

Berichten: 26

Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Glucose-polymeren.

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Ok. Polymeren van glucose worden gevormd door de glycosidebinding tussen glucosemoleculen. En polymeren van glucose kunnen worden afgebroken door een groep enzymen die het verbreken van de glycosidebinding tussen glucosemoleculen katalyseert.

Wat voor chemische reactie kan polymeren van glucose splitsen?

Berichten: 26

Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Hydrolyse?

Gebruikersavatar
Berichten: 196

Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines

Ja, en enzymen die dat katalyseren worden hydrolasen genoemd. Hydrolasen die glycosidebindingen hydrolyseren worden dan ook wel glycoside hydrolasen (of glycosidasen) genoemd, en zijn afhankelijk van welke database je raadpleegt gerangschikt naar functie of opbouw.

http://www.cazy.org/Glycoside-Hydrolases.html - Rangschikking op basis van aminozuurvolgorde

http://enzyme.expasy.org/EC/3.2.1.- - Rangschikking op basis van de reactie die gekatalyseerd wordt (EC-nummers)

Naamgeving hieraan wordt gegeven door het verbruikte substraat met achtervoegsel -ase. Verdere specificiteit kan gegeven worden aan de hand van hun mechanisme;

Onder juiste omstandigheden is kort gezegd de instructie van zo'n enzym "katalyseer hydrolyse van glycosidebinding op positie [#,#] bij structuur (CH2O)x". Waar [#,#] staat voor de posities van de bindingen tussen de glucosemoleculen, en waar de verschillende structuren verschillende affiniteit / aantrekkingskracht op deze enzymen uitoefenen.

Als je weet hoe een polysaccharide in elkaar zit qua structuur en binding, kun je aan de hand daarvan afleiden welke enzymen er voor afbraak kunnen zorgen.

Reageer