Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 26
Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines
Hallo,
Welke enzymen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van dextrine, maltodextrine, cyclodextrine en amylodextrine?
Alvast bedankt!
Welke enzymen zijn verantwoordelijk voor het afbreken van dextrine, maltodextrine, cyclodextrine en amylodextrine?
Alvast bedankt!
- Berichten: 196
Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines
Weet je wat voor moleculen dat zijn?
- Berichten: 196
Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines
Ok. Polymeren van glucose worden gevormd door de glycosidebinding tussen glucosemoleculen. En polymeren van glucose kunnen worden afgebroken door een groep enzymen die het verbreken van de glycosidebinding tussen glucosemoleculen katalyseert.
Wat voor chemische reactie kan polymeren van glucose splitsen?
Wat voor chemische reactie kan polymeren van glucose splitsen?
- Berichten: 196
Re: Enzymen die verantwoordelijk zijn voor dextrines
Ja, en enzymen die dat katalyseren worden hydrolasen genoemd. Hydrolasen die glycosidebindingen hydrolyseren worden dan ook wel glycoside hydrolasen (of glycosidasen) genoemd, en zijn afhankelijk van welke database je raadpleegt gerangschikt naar functie of opbouw.
http://www.cazy.org/Glycoside-Hydrolases.html - Rangschikking op basis van aminozuurvolgorde
http://enzyme.expasy.org/EC/3.2.1.- - Rangschikking op basis van de reactie die gekatalyseerd wordt (EC-nummers)
Naamgeving hieraan wordt gegeven door het verbruikte substraat met achtervoegsel -ase. Verdere specificiteit kan gegeven worden aan de hand van hun mechanisme;
Onder juiste omstandigheden is kort gezegd de instructie van zo'n enzym "katalyseer hydrolyse van glycosidebinding op positie [#,#] bij structuur (CH2O)x". Waar [#,#] staat voor de posities van de bindingen tussen de glucosemoleculen, en waar de verschillende structuren verschillende affiniteit / aantrekkingskracht op deze enzymen uitoefenen.
Als je weet hoe een polysaccharide in elkaar zit qua structuur en binding, kun je aan de hand daarvan afleiden welke enzymen er voor afbraak kunnen zorgen.
http://www.cazy.org/Glycoside-Hydrolases.html - Rangschikking op basis van aminozuurvolgorde
http://enzyme.expasy.org/EC/3.2.1.- - Rangschikking op basis van de reactie die gekatalyseerd wordt (EC-nummers)
Naamgeving hieraan wordt gegeven door het verbruikte substraat met achtervoegsel -ase. Verdere specificiteit kan gegeven worden aan de hand van hun mechanisme;
Onder juiste omstandigheden is kort gezegd de instructie van zo'n enzym "katalyseer hydrolyse van glycosidebinding op positie [#,#] bij structuur (CH2O)x". Waar [#,#] staat voor de posities van de bindingen tussen de glucosemoleculen, en waar de verschillende structuren verschillende affiniteit / aantrekkingskracht op deze enzymen uitoefenen.
Als je weet hoe een polysaccharide in elkaar zit qua structuur en binding, kun je aan de hand daarvan afleiden welke enzymen er voor afbraak kunnen zorgen.