Springen naar inhoud

- - - - -

Hommels voelen elektrisch veld van bloemen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Typhoner

    Typhoner


  • >1k berichten
  • 2450 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 februari 2013 - 14:06

Niet alleen de geur en kleur, maar ook de elektrische lading van bloemen trekt hommels aan. De grootte van de lading op de bloemen lijkt ook manier te zijn voor de bloemen om met bestuivers te communiceren.

Een toevoeging aan het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes: bloemen lokken hommels niet alleen met hun opvallende kleuren en geuren, maar ook met het elektrische veld dat ze door hun negatieve lading opwekken. Onderzoekers van de University of Bristol toonden dit aan in een experiment waarbij ze hommels blootstelden aan kunstmatige bloemen met en zonder elektrische lading. Bloemen zijn over het algemeen negatief geladen en hommels – zoals alle insecten – positief geladen wanneer ze door de lucht vliegen. Daardoor ontstaat er een zwakke elektrische aantrekkingskracht wanneer een hommel een bloem nadert.

De onderzoekers wilden weten of die kracht het gedrag van hommels beïnvloedt. Ze lieten de hommels eerst afvliegen op kunstmatige bloemen van gelijke kleur en geur, maar zonder elektrische lading. Sommige bloemen bevatten voedingsstoffen, andere niet. De hommels maakten geen onderscheid. Vervolgens gaven de onderzoekers de bloemen met voedingsstoffen een negatieve lading. Nu verkoos maar liefst 81 procent van de hommels die bloemen.

Lees verder

Zoals te zien op nwt

Publicaties:
Persbericht University of Bristol
D. Clarke, H. Whitney, G. Sutton, D. Robert, Detection and Learning of Floral Electric Fields by Bumblebees. Science 2012, DOI: 10.1126/science.1230883
This is weird as hell. I approve.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.




0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures