Springen naar inhoud

- - - - -

Kip-ei-discussie der microbiologie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 maart 2013 - 13:50

Kip-ei-discussie der microbiologie

Nieuwe oplossing tegen antibioticaresistente bacteriestammen?


Simpelweg de eiwitbalans verstoren van twee eiwitten kan de oplossing zijn tegen antibioticaresistente bacteriën.

Door overmatig gebruik van antibiotica zijn er al talloze bacteriestammen resistent geworden en ondanks dat dit probleem al lang bekend is, is er nog steeds geen ideale oplossing voor dit probleem.
De nieuwste mogelijke oplossing publiceerden Gloria Culver en Keith Connolly (universiteit van Rochester/Harvard) deze week in Molecular Microbiology. Hun onderzoek focust zich op de ribosomen van bacteriën. Het principe is simpel, zonder ribosomen zijn er geen eiwitten en zonder eiwitten is het moeilijk te overleven. Het mooie is dat sommige eiwitten nodig zijn om hun 'eigen' ribosomen te laten ontwikkelen.
In E. coli troffen de onderzoekers de eiwitten RbfA en KsgA aan. Deze twee eitwitten moeten in balans blijven wil de bacterie kunnen overleven. Raakt dit evenwicht verstoord en is een van de eiwitten niet in een optimale concentratie aanwezig, komen de bijbehorende ribosomen niet volledig tot ontwikkeling. De onderzoekers noemen het zelf de kip-ei-discussie van de microbiologie. Terwijl de eiwitten essentieel zijn voor de ontwikkeling van de ribosomen, zijn de ribosomen nodig om de diezelfde eiwitten te produceren.
De onderzoekers zoeken nu naar een mogelijkheid om de RbfA-productie te verstoren. Dit eiwit komt niet voor in mensen en zou om die reden een ideaal doelwit kunnen zijn zonder dat het de eiwitproductie in humane cellen verstoort.

Zoals te lezen op C2W.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures