Springen naar inhoud

- - - - -

Gebergtevorming bevordert toename biodiversiteit


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 maart 2013 - 10:29

Gebergtevorming bevordert de toename van biodiversiteit. Tot nog toe werd vaak gedacht dat een langdurig stabiele omgeving leidt tot een groei van soorten, en daardoor, een grotere biodiversiteit. Nu blijkt dat juist geologisch-dynamische gebieden een grote rol in de toename van biodiversiteit spelen.

Geplaatste afbeelding
Andes in Peru

Jonge gebergtes zoals de Andes, Himalaya en de Zagros (Irak en Iran) veroorzaakten in de afgelopen 10 miljoen jaar op grote schaal landschap- en klimaatveranderingen. Op die manier vormden zich tal van nieuwe habitats die gunstig waren voor de ontwikkeling van nieuwe soorten. De nieuw ontstane corridors stimuleerden soortuitwisseling terwijl deze corridors óók als barrières fungeerden en populaties scheidden (waardoor vervolgens weer nieuwe soorten konden ontstaan). De gevolgen van gebergtevorming en de gerelateerde klimaatveranderingen zijn tot ver buiten de gebergtes merkbaar.


Wetenschappelijke publicatie:
Carina Hoorn, et al.: Biodiversity from mountain building.


Bron:
Universiteit van Amsterdam
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures