Springen naar inhoud

- - - - -

Scheikundigen ontdekken dubbele zelforganisatie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 maart 2013 - 10:52

Scheikundigen hebben een manier ontdekt hoe moleculen en glazen bolletjes zichzelf spontaan kunnen organiseren. Terwijl moleculen samen cilinders vormen, rangschikken de minuscule glazen bolletjes zich in die cilinder tot een helixstructuur.

“We hebben nu een heel mooi modelsysteem om meer te weten te komen over de vorming van de helixstructuur, die in de natuur zo’n belangrijke rol speelt.”

Geplaatste afbeelding
Cilinder opgebouwd uit moleculen met helix van glazen bolletjes

De onderzoeker legt de werking uit met een glazen maatcilinder en plastic balletjes. Gooi je de balletjes in de cilinder, dan vormen zij samen een helixstructuur. Het bijzondere van het procedé is dat de moleculen spontaan de maatcilinders vormen en dat de glazen bolletjes vanzelf die buisjes ingaan en zichzelf rangschikken in een helixstructuur.

Eenvoudig en omkeerbaar
De cilinders worden gevormd in een oplossing van zeepmoleculen en suikermoleculen. De bolletjes zijn van glas, plastic of ijzer. ‘Het is eigenlijk een heel eenvoudig systeem. Daardoor kunnen we snel veel buisjes maken. Bovendien kunnen we de vorming van de buisjes en de helixstructuren goed volgen. Dat is echt uniek’. Daarnaast is het systeem omkeerbaar. De cilinders en de helixstructuren ontstaan zodra het mengel wordt afgekoeld tot onder de 37°C. Gaat de temperatuur weer omhoog, dan lossen de cilinders weer op.


Wetenschappelijke publicatie:
Lingxiang Jiang, et al.: Helical Colloidal Sphere Structures via Thermo-Reversible Co-Assembly with Molecular Microtubes.


Bron:
Universiteit Utrecht

Veranderd door confusie, 03 maart 2013 - 11:35

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures