[biologie] Secundaire smaken

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 26

Secundaire smaken

Hallo,

Wij willen onderzoeken in hoeverre reuk speelt bij de smaakwaarneming.

We hebben als bedacht dat we dan eerst de 5 basissmaken (bitter, zuur, zout, zoet en unami) door mensen laten proeven met een klemmetje op hun neus. Als het goed is zullen ze dit gewoon moeten proeven.

Maar wat zijn nou goede stoffen die je mensen kunt laten testen waarbij het dichtknijpen van de neus ervoor zorgt dat de smaak van de stof niet waar te nemen is. We zijn de term secundaire smaken al tegengekomen. Maar die worden nergens echt goed uitgelegd en nergens worden goede voorbeelden gegeven.

Als het goed is moet uit onze resulaten blijken dat de primarie smaken zonder reuk geporefd kunnen worden, maar de secundaire smaken niet. ( hypothese d.m.v. theorie)

Alvast bedankt,

Ibrahim

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Secundaire smaken

ibrahimbenyahya schreef: do 07 mar 2013, 21:25
We zijn de term secundaire smaken al tegengekomen. Maar die worden nergens echt goed uitgelegd en nergens worden goede voorbeelden gegeven.
Je hebt het zelf uitgelegd. Secundaire smaken zijn eigenlijk compositiesmaken; ze worden opgebouwd uit verschillende aspecten van het product. Hier speelt de reuk dus een belangrijke rol. De primaire smaken kun je alleen met je tong proeven.
ibrahimbenyahya schreef: do 07 mar 2013, 21:25
Maar wat zijn nou goede stoffen die je mensen kunt laten testen waarbij het dichtknijpen van de neus ervoor zorgt dat de smaak van de stof niet waar te nemen is.
Dat is toch leuk om te testen? Neem 7-up, cola, fanta, cassis en suikerwater voor zoet.

Doe de proefpersonen een blinddoek om. Haal de reuk weg door een knijper. Wat je extra kan doen is de geurreceptoren verzadigen middels een sterke parfum of iets dergelijks. Dus een flinke snuif parfum. Dan de knijper en dan ze de verschillende dranken laten proeven.

Ik wed dat niemand het verschil proeft :lol:
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 26

Re: Secundaire smaken

Dankjewel voor je antwoord.

Heb je misschien nog meer tips? Zoals welke dranken of oplossingen we kunnen gebruiken om te kijken of je andere smaken dan de basissmaken zonder je neus kunt waarnemen.

Want we moeten onze klanten uzes natuurlijk wel toelichten. We kunnen niet gewoon zeggen: ja we hebben voor Pepsi cola sinas gekozen omdat dat het eerste is wat in ons opkwam

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Secundaire smaken

Waarom niet?

Heel veel wetenschappelijk onderzoek is 'random' en veel ontdekkingen zijn louter op toeval gebaseerd (schoolvoorbeeld is penicilline).

Wat is precies je onderzoeksvraag? Ik gaf natuurlijk maar een voorbeeld, maar er is meer te verzinnen.

Eerst je vraag. Dan je onderzoek opzetten.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 17

Re: Secundaire smaken

ibrahimbenyahya schreef: do 07 mar 2013, 21:25
Maar wat zijn nou goede stoffen die je mensen kunt laten testen waarbij het dichtknijpen van de neus ervoor zorgt dat de smaak van de stof niet waar te nemen is.
Ik weet niet of dit nog steeds het geval is met Appelsientje jus d'orange maar een jaar of twee geleden hebben ze in plaats van sinaasappels aardappelschillen gemengd. De schilfertjes die je op je tong voelt waren dan van aardappel. Andere (kleinere) merken hebben dit waarschijnlijk nog steeds.

Aardappel is een product dat je op de tong kunt leggen en zonder het te zien of te ruiken niet weet wat het is. Het heeft geen smaak. Misschien kan dit van pas komen.

Reageer