Springen naar inhoud

- - - - -

Succesvolle ruimtetelescoop Herschel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 10 maart 2013 - 09:41

De ruimtetelescoop Herschel (ESA) heeft naar verwachting eind maart/begin april het vloeibare helium opgebruikt dat nodig is voor het doen van waarnemingen. Herschel - met aan boord de Nederlandse moleculenjager HIFI - heeft dan meer dan drie jaar het heelal geobserveerd en opwindende ontdekkingen gedaan. Herschel met zijn spiegel van 3,5 meter is de grootste en krachtigste infraroodtelescoop die ooit in de ruimte waarnemingen heeft gedaan.

Geplaatste afbeelding

Herschel is een grensverleggende missie, in die zin dat de ruimtetelescoop een (tot nu toe) nagenoeg niet-verkend golflengtegebied bestrijkt: van ver-infrarood- tot submillimeterstraling. Daardoor is het mogelijk door gas- en stofwolken heen te 'kijken' en voorheen onzichtbare koele regio's toch te bestuderen. Dat heeft nieuw inzicht opgeleverd in de oorsprong en evolutie van sterren, sterrenstelsels en planetaire systemen.

De Nederlandse moleculenjager HIFI
HIFI leverde onder meer bewijs voor de hypothese dat het water op aarde van kometen komt. "We ontdekten met het instrument waterdamp afkomstig van de komeet Hartley 2, een komeet uit de Kuipergordel. Dat water heeft dezelfde samenstelling als het water in onze oceanen. Dit is sterk bewijsmateriaal voor de stelling dat vele kometen uit de Kuipergordel miljarden jaren geleden op de afgekoelde jonge aarde zijn gebotst en dat het waterijs van die kometen toen onze oceanen vormde."
Ook op stervormingsgebied waren er nieuwe ontdekkingen. "HIFI vond bijvoorbeeld voor het eerst koude waterdamp in het vroegste stadium van het stervormingsproces. De ster bestaat dan nog niet, maar we zagen de waterdamp wel richting het centrum van de wolk stromen. We konden afleiden dat de wolk grote hoeveelheden water bevat en dat versterkt het vermoeden dat planeten met oceanen, zoals de aarde, wel eens op veel meer plaatsen in het heelal kunnen voorkomen dan gedacht."


Bron:
SRON
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures