Krekelhaarsensor

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Krekelhaarsensor

Een krekel is in staat om zijn belagers scherp waar te nemen dankzij gevoelige haartjes op de uitsteeksels, cerci, op zijn achterlijf. Via luchtstroming krijgt het beestje informatie over de locatie van de belager en de richting waarin die zich beweegt. Kun je dit principe ook gebruiken om een nieuw soort ‘camera’ te maken om stromingspatronen waar te nemen in plaats van de stroming te meten in één punt, vroegen de onderzoekers zich af.

WSF-krekel-1.png
WSF-krekel-1.png (235.2 KiB) 209 keer bekeken

De onderzoekers bootsen de krekelhaartjes na met microtechnologie. Het eigenlijke haartje is gemaakt van een soort epoxy, en wordt bevestigd op een flexibel opgehangen plaatje. Dat fungeert als condensator, waarvan de capaciteit varieert door de beweging: meet die variatie en je hebt informatie over de beweging. Met een heel veld, array, van deze haartjes is het mogelijk om patronen in de stroming waar te nemen zoals je ook complete afbeeldingen van pixels kunt waarnemen op de chip van een fotocamera.

WSF-krekel-2.jpg
WSF-krekel-2.jpg (75.15 KiB) 206 keer bekeken

Bron:

Universiteit Twente


Wetenschappelijke publicatie:

Dagamseh, A.M.K., et al.: Towards high-resolution flow cameras made of artificial hair flow-sensors for flow pattern recognition
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer