Springen naar inhoud

Zuiverheid calciumchloride • Log in om te kunnen reageren

#1

boxlogohoodies

  boxlogohoodies


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2013 - 10:57


Ik moet voor een PO de zuiverheid van calciumchloride bepalen. Ik heb geen idee hoe dit moet dit zijn mijn gegevens:

Bij deze proef gaan we de concentratie chloride-ionen van een calciumchlorideoplossing bepalen door middel van een neerslagreactie. Op deze manier kunnen we bepalen hoe zuiver het calciumchloride is. Chloride-ionen geven een neerslag met zilverionen. We voegen daarom een calciumchlorideoplossing bij een overmaat zilvernitraatoplossing. De zilverionen die niet hebben gereageerd met chloride-ionen, laten we vervolgens reageren met een kaliumthiocyanaatoplossing. Er ontstaat een neerslag van zilverthiocyanaat. Wanneer alle zilverionen gereageerd hebben met thiocyanaationen, zullen de thiocyanaationen gaan reageren met ijzer(III)ionen. Als de thiocyanaationen binden aan de ijzer(III)ionen, vindt een kleurverandering plaats.

Weeg 0,70 gram vast calciumchloride af. Doe dit in een 100 ml maatkolf en vul tot 100 ml aan met demiwater. Giet de helft van de oplossing in een 100 ml bekerglas. Pipetteer 5 ml van deze oplossing in een grote erlenmeyer. Pipetteer hierna 10 ml 0,10 M zilvernitraatoplossing in de erlenmeyer. Voeg vervolgens met een maatcilinder 10 ml 0,10 M ijzer(III)nitraatoplossing toe.
Vul een plastic spuit met 10 ml kaliumthiocyanaatoplossing en weeg deze. Druppel dit net zo lang in de erlenmeyer tot een kleuromslag plaatsvindt. Weeg de spuit opnieuw.

Ik heb berekend dat er 0,32 mmol calciumchloride aanwezig is in 5mL. En 12,6 mmol zilverionen met 12,6 mmol chlorideionen hebben gereageerd.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 2769 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 11 maart 2013 - 19:09

Zie http://forum.scholie....php?p=33062861

Je weet niet dan alleen de hoeveelheid chlorideionen dat heeft gereageerd, maar ook de totale hoeveelheid van de aanwezige chlorideionen.

Dit komt omdat je een overmaat aan zilvernitraat toevoegd. Je kan hiermee dus berekenen hoeveel CaCl2 je had. Bereken hier de massa van en vergelijk dit met die 0.70g

Veranderd door Kravitz, 11 maart 2013 - 20:01
quote scholieren.com toegevoegd

"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#3

boxlogohoodies

  boxlogohoodies


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2013 - 19:50

Maar dan is het totaal aantal chlorideionen 0,64 en dit is minder dan het aantal dat heeft gereageerd met de zilverionen. Is dat mogelijk?


Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures