Wie ontdekte dat tussen de zon en de aarde ongeveer 152 miljoen afstand is?

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 18

Wie ontdekte dat tussen de zon en de aarde ongeveer 152 miljoen afstand is?

Hallo allemaal :) Fijne avond iedereen.

Ik heb een vraagje, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen

Wie ontdekte dat tussen de zon en de aarde ongeveer 152 miljoen afstand is? En welke jaartelling werd dit theorie vastgesteld? Voor dat de wetenschap nog niet vaststelde, dat de zon ong. 152 miljoen km afstand is, geloofden men in dat?

Alvast bedankt

Met vriendelijke groet

Evrim

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.269

Re: Wie ontdekte dat tussen de zon en de aarde ongeveer 152 miljoen afstand is?

Afstand van aarde tot zon is niet zozeer een kwestie van ontdekken als wel een kwestie kan kunnen meten en rekenen:

http://curious.astro....php?number=400

Historically, the first person to do this measurement was Aristarchus (310-230 BC). He measured the angular separation of the Sun and the Moon when its phase was first or third quarter to derive the distance between Earth and Sun in terms of the distance between the Earth and the Moon. Eratosthenes (276-194 BC) also measured the distance between Earth and Sun as 804,000,000 stadia. The first scientific measurement of the Earth-Sun distance was made by Cassini in 1672 by parallax measurements of Mars (he observed Mars from two places simultaneously).
Een stade is 600 voet, en omdat er per stad een eigen "voet" was is niet zeker hoe groot we de stade van Eratothenes moeten nemen, maar als we uitgaan van ongeveer 30 cm kun je zelf berekenen hoe weinig Eratothenes er maar naast zat.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 56

Re: Wie ontdekte dat tussen de zon en de aarde ongeveer 152 miljoen afstand is?

Historisch gezien was Aristarchus de eerste die de afstand van de Aarde tot de Zon bepaalde. Hij deed dit omstreeks 250 voor Christus. Meer recent berekende de Nederlander Christiaan Huygens de afstand van de Aarde tot de Zon. Hij deed dit in 1653. Hij gebruikte de schijngestalten van Venus om de hoeken in de driehoek Venus – Aarde – Zon te vinden. Bijvoorbeeld; bij halve venus vormen de Aarde, Venus en de Zon een rechthoekige driehoek gezien vanaf de Aarde. Door het gokken van de grootte van Venus kon Huygens de afstand van venus tot de Aarde berekenen. Die afstand kennende plus de hoeken van de driehoek wetende waren voor Huygens voldoende om de afstand tot de Zon te berekenen. Echter, omdat zijn berekeningen deels op aannames waren gebaseerd waren ze helaas niet erg nauwkeurig. Bron:

http://www.kuuke.nl/wp/aarde/de-afstand-van-de-aarde-tot-de-zon/


Berichten: 12.262

Re: Wie ontdekte dat tussen de zon en de aarde ongeveer 152 miljoen afstand is?

Aristarchus bepaalde de verhouding tussen de afstanden tot de zon en de maan, maar dat geeft nog geen getal in kilometers (of stades etc), daarvoor moet je ook weten wat de afstand tot de maan is, of wat de diameter van de maan is.
Victory through technology

Reageer