Parachutesprong

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 4

Parachutesprong

Enkele vraagjes over een parachutesprong (modelleren)

- De beginwaarde van de wrijvingskracht is die op het begin 0? want je snelheid is op het begin nog 0 op het moment van springen en dan invullen in formule (Fw = K*A*V^2) geeft 0?

- Nadat de parachute open is, is de wrijvingskracht dan gelijk aan de zwaartekracht? Werken dan alleen deze twee krachten op een parachutist?

- Wanneer je de diameter (en dus niet de oppervlakte!) tegen de eindsnelheid veinduitzet, wat is hierbij dan het kwalitatieve verband?

Is het antwoord hierop omgekeerd evenredig of moet je antwoorden met: hoe groter de diameter, hoe lager de eindsnelheid?

- Je kan ook het kwantitatieve verband bepalen tussen veind en d, je moet dan een (d-1,veind)-grafiek maken. Je kunt dan met een fit de helling bepalen, is de formule dan voor veind bijv y=ax+b met de gegevens uit de fit die je bepaald hebt? (waar a en b dus automatisch worden berekend in Coach)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.100

Re: Parachutesprong

Robert van der Beek schreef: ma 18 mar 2013, 23:31De beginwaarde van de wrijvingskracht is die op het begin 0? want je snelheid is op het begin nog 0 op het moment van springen en dan invullen in formule (Fw = K*A*V^2) geeft 0?
Correct.
Nadat de parachute open is, is de wrijvingskracht dan gelijk aan de zwaartekracht? Werken dan alleen deze twee krachten op een parachutist?
Dit zijn inderdaad de enige twee krachten. Mis je er eentje? Direct na openen van de parachute hoeven de krachten trouwens nog niet aan elkaar gelijk te zijn, maar na verloop van tijd wel (mits je eerder de grond bereikt hebt uiteraard). Kun je zelf nagaan waarom?
Wanneer je de diameter (en dus niet de oppervlakte!) tegen de eindsnelheid veinduitzet, wat is hierbij dan het kwalitatieve verband? Is het antwoord hierop omgekeerd evenredig of moet je antwoorden met: hoe groter de diameter, hoe lager de eindsnelheid?
Dit ligt eraan hoeveel detail je wil hebben. De eerste is meer nauwkeurig dan de tweede uitspraak: je zegt namelijk dat er een lineair verband bestaat tussen
\(v_{eind}\)
en
\(d^{-1}\)
. Ik weet niet of deze uitspraak correct is, dat zul je zelf moeten nagaan.
Je kan ook het kwantitatieve verband bepalen tussen veind en d, je moet dan een (d-1,veind)-grafiek maken. Je kunt dan met een fit de helling bepalen, is de formule dan voor veind bijv y=ax+b met de gegevens uit de fit die je bepaald hebt? (waar a en b dus automatisch worden berekend in Coach)
Mocht er een lineair verband uit volgen, dan kun je dit inderdaad zo gaan fitten.

Berichten: 4

Re: Parachutesprong

Oke, super!

Berichten: 1.617

Re: Parachutesprong

aanvulling:

invullen: A = pi x r^2 = 1/4 pi d^2, Fw gelijk stellen aan mg en v bepalen leidt tot:

v = 1/d x wortel[mg/(1/4 pi K)]

v evenredig met 1/d, evenredigheidsfactor wortel (..)

rechte lijn door de oorsprong dus

Reageer