Springen naar inhoud

Intermoleculaire kracht & intramoleculaire kracht • Log in om te kunnen reageren

#1

jgdrp

  jgdrp


 • >100 berichten
 • 101 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 maart 2013 - 20:25

Goeiendag,

De intermoleculaire kracht is de kracht tussen de moleculen en er zijn 4 soorten: dipoolinteractie, H-bruggen, Vanderwaalskrachten en ion-dipoolinteractie. Deze krachten bepalen de kook en smeltpunt van dat bepaalde molecule. Bij een vaste stof is de intermoleculaire kracht sterker dan die bij een vloeistof. Maar dan heb je ook nog de intramoleculaire kracht die bestaat uit: ionbinding, covalente binding en metaalbinding. De intramoleculaire kracht is de kracht tussen de atomen van de molecule en wat ik nu niet begrijp is dat er bij de ionbinding (ionrooster) bv staat "grote kook en smeltpunt" maar wordt dat niet bepaald door de intermoleculaire kracht? Bedoelt men dat als een bepaalde stof een ionbinding heeft, dat de intermoleculaire kracht zoiezo sterk is waardoor je zelfs de intermoleculaire kracht niet hoeft te bepalen? Neem nu H2O, het feit dat het een hoge kook en smeltpunt heeft wordt toch bepaald doordat de intermoleculaire kracht een H-brug is en niet omdat het een ionbinding is? Dit is verwarrend...

Veranderd door jgdrp, 20 maart 2013 - 20:27


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Typhoner

  Typhoner


 • >1k berichten
 • 2450 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 maart 2013 - 21:17

het begrip "molecule" is bij zouten (die dus exclusief uit ionbindingen bestaan) niet echt te gebruiken. Een zout als NaCl komt immers steeds voor in een rooster met meerdere eenheden. Gezien de "bindingen" in een zout niet specifiek zijn (wat voor covalente interacties wel het geval is) zou ik zeggen dat bij een zout de individuele ionen de kleinste entiteiten zijn, waardoor hun onderlinge interactie intermoleculair kan worden genoemd.
This is weird as hell. I approve.


Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures