Springen naar inhoud

- - - - -

Witte haai heeft grotere eetlust dan gedacht


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mako

    Mako


  • >1k berichten
  • 1146 berichten
  • VIP

Geplaatst op 23 maart 2013 - 17:31

Witte haai heeft grotere eetlust dan gedacht
Geplaatste afbeelding

Een nieuw onderzoek wijst erop dat witte haaien een veel grotere behoefte aan energie hebben dan gedacht. En dat betekent dat de eetlust van de haaien ook veel groter is dan wetenschappers altijd aannamen.


“De energiebehoefte van grote wilde haaien is slecht gedocumenteerd en de hoeveelheid prooien die ze tot zich nemen is grotendeels onbekend,” vertelt onderzoeker Jayson Semmens. Slechts één keer eerder is er onderzoek gedaan naar de energiebehoefte van de witte haai. En uit dat onderzoek bleek dat een grote witte haai het op een maaltijd van zo’n dertig kilo ongeveer anderhalve maand kon uithouden.

Semmens en zijn collega’s hebben zich nog eens over de energiebehoefte van de haaien gebogen. Ze bestudeerden de zwemsnelheden van de haaien en de stofwisseling die nodig was om die snelheden mogelijk te maken. Hun onderzoek suggereert dat haaien veel meer energie nodig hebben dan gedacht. Een maaltijd van zo’n 30 kilo zou niet genoeg zijn voor anderhalve maand. Sterker nog: de haaien houden het daarmee waarschijnlijk slechts tussen de twaalf en vijftien dagen vol. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Scientific Reports.

Het onderzoek is belangrijk. Wanneer we weten hoeveel witte haaien precies eten, kunnen we ook beter achterhalen welke invloed ze op hun ecosysteem (waarin ze boven aan de voedselketen staan) hebben. “Onderzoek naar hoe haaien met hun ecosystemen omgaan is nodig, omdat veel haaiensoorten zeer gevoelig zijn voor overexploitatie,” stelt Semmens.

Zoals te lezen op Scientias.
Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.
I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures