Springen naar inhoud

Trommelvlies / m. tensor tympani


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 maart 2013 - 14:02

Medische fysiologie:

De door de geluidstrillingen optredende spanningswisselingen van het membrana tympani en de daarmee samenhangende uitwijkmogelijkheden worden begrensd door de m. tensor tympani, die rijk is aan spierspoeltjes. Bij het sterker worden van het geluid worden de trillingsuitslagen van het membrana tympani groter, waardoor de m. tensor tympani sterker wordt gerekt. Daardoor neemt de spanning in het spiertje reflectoir toe en worden uitslagen van het membrana tympani afgedempt.


Ofwel schematisch:

Geluid sterker --> trillingen membrana tympani groter --> spierspoeltjes rekken reflexmatig uit --> demping uitslagen membrana.

Ik breek m'n hersenen over de laatste twee stappen...hoe kan de uitrekking van een spierspoeltje er voor zorgen dat er demping van het geluid optreedt?? :-k

Wat ik logischer zou vinden is als die spierspoeltjes met het trommelvlies verbonden zijn en bij sterker geluid juist ontspannen, zodat het geluid dempt. Als je op een trommel slaat met een strak vlies, is het geluid immers harder, dan als het vlies slapper is.

Maar na het opzoeken van de m. tensor tympani, weet ik dat het zo helaas niet werkt...want de spier zit tegenover het membrana tympani. Ik zie niet echt een directe verbinding tussen beide onderdelen en begrijp dus niet hoe dit eigenlijk werkt...


Geplaatste afbeelding
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DSchrute

  DSchrute


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 20 april 2013 - 22:27

Ik ben geen specialist in de fysiologie van het gehoor, maar het lijkt mij als volgt te verklaren.

Geluid hoor je doordat het trommelvlies trilt (en dat doorgeeft aan de gehoorbeentjes etc.) en daarmee vervolgens een vloeistof kolom in beweging komt die in de cochlea trilharen op de cellen laat bewegen. Dit neem je waar als geluid. Hoe meer die haartjes bewegen, hoe luider het geluid dat je hoort. Logisch dat een strakker gespannen trommelvlies minder grote bewegingen van de vloeistofkolom veroorzaakt.

De vergelijking met een trommel waar je op slaat kan ik niet helemaal verklaren. Ik denk dat het subjectieve gevoel van een luider geluid bij een strakker gespannen trommel vooral komt door een hogere frequentie van het geluid (ervaren luidheid is afhankelijk van zowel decibel als frequentie). Zou je de trommel immers bijna volledig strak spannen, dan wordt het geluid denk ik ook minder luid.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures