Springen naar inhoud

lichtstralen na spleet • Log in om te kunnen reageren

#1

AItt

  AItt


 • >100 berichten
 • 245 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2013 - 16:15

Hallo,

Als een lichtbundel bij een spleet komt dan zal het aan de randen buigen als de spleet smal genoeg is. Als een lichtbundel op een diafragma met 2 spleten valt. Dan buigt het na beide spleten en door dan met elkaar te interfereren krijg je een patroon van lichte en donkere plekken op een scherm. Bij een tralie met meerdere spleten gebeurt eigenlijk ook zelfde maar dan is het extremer.

Zoals jullie in het eerste plaatje zin gaat de nulde orde bundel vanaf de kleine ruimte tussen de twee spleten. En de eerste orde bundel ook vanaf daar etc..

Maar in mijn boek staan er dan deze foto's : onderste twee.

Hierin lijkt het alsof de nulde orde bundel gewoon recht door de spleten gaat en de eerste orde bundel ook gewoon schuin uit de spleten komt. Maar dat kan toch niet want het feit dat er een nulde,eerste... bundel bestaat is toch een gevolg van interferentie van lichtgolven uit beide spleten. Dus ik snap die plaatsjes in het boek niet want het lijkt me tegenstrijdig.

Als iemand dit voor me kan verduidelijken zou ik dankbaar zijn. :)

Bijgevoegde miniaturen

 • 500px-Two-Slit_Experiment_Light.svg.png
 • lichtbundel 1.png
 • lichtbundel 2.png

Veranderd door AItt, 29 maart 2013 - 16:18


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 maart 2013 - 20:07

Eerste plaatje:

- Er komen niet werkelijk nagenoeg evenwijdige bundels (voorgesteld door de blauwe lijntjes) uit de spleten. Nee, er komen juist per spleet volledig divergente bundels uit (voorgesteld door de concentrische cirkels.)
Waar die cirkels elkaar raken ontstaat constructieve interferentie, en dat is alles van de oorspronkelijke golven dat we nog waarnemen. Het lijkt daarbij alsof die "bundels" afkomstig zijn van een punt tussen de twee spleten.

Tweede en derde plaatje: slechts een paar van alle duizenden spleten van deze tralies (en dus ook van alle duizende nulde-ordebundels) zijn getekend. Het lijkt daarbij alsof die interferentiebundels uit die paar spleten komen. In die zin is het eerste plaatje absoluut correcter, en die andere twee zeker misleidend.
Maar dat is een makke van zoiets massaals in een nog overzichtelijk plaatje proberen weer te geven.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

AItt

  AItt


 • >100 berichten
 • 245 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2013 - 20:50

slechts een paar van alle duizenden spleten van deze tralies (en dus ook van alle duizende nulde-ordebundels) zijn getekend. Het lijkt daarbij alsof die interferentiebundels uit die paar spleten komen.

Maar zijn er dan wel duizenden nulde orde bundels die uit elk van de duizenden spleten komen? Is het dan eigenlijk niet zo dat er dan maar 1 dikke nulde orde bundel ergens uit het midden van die duizenden spleten komt en ook uit dat midden 1 dikke eerste orde bundel et cetera?

Ik vind die plaatjes uit mijn boek echt verwarrend. Het is ook maar dat ze een positieve lens erachter zetten anders zou het volgens mij niet eens kloppen. Want als al die stralen evenwijdig uitkomen hoe zouden ze zonder die lens nog op het scherm samenkomen?

Veranderd door AItt, 29 maart 2013 - 20:51


#4

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46341 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 maart 2013 - 23:55

Maar zijn er dan wel duizenden nulde orde bundels die uit elk van de duizenden spleten komen?

hmm, good point..... :-k

Is er nog verdere (con)text bij die afbeeldingen?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

AItt

  AItt


 • >100 berichten
 • 245 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2013 - 13:17

Komt uit systematische natuurkunde vwo6 H3. De context is dat ze een tralie in combinatie met een lens gebruiken om een kleurenspectrum te maken. Dan laten ze dus een witte lichtbundel op de tralie vallen. De nulde ordes vormen natuurlijk gewoon een witte lijn op het scherm. En de eerste en hogere ordes zijn complete kleurenspectra. Ook in de opgaves krijg je alleen deze plaatjes in combinatie met een positieve lens valt me op. Ook hier trouwens: http://www.natuurkun...upportId=938802


Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures