Springen naar inhoud

- - - - -

Cellen clusteren signalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 31 maart 2013 - 11:37

Levende cellen moeten voortdurend beslissingen nemen op basis van informatie uit hun omgeving. Wetenschappers ontdekten dat cellen receptoren clusteren om signalen nauwkeuriger waar te nemen.

Figuur 1. Receptoren clusteren op het celoppervlak.jpeg

Informatie ontvangen
Cellen ontvangen informatie vanuit hun omgeving via receptoreiwitten aan hun oppervlak. Recente experimenten lieten zien dat deze receptoren niet willekeurig zijn verdeeld over het celoppervlak, maar dat ze voorkomen in clusters van vijf tot tien moleculen. Het voordeel van deze clustering, en de oorsprong van deze karakteristieke clustergrootte, waren tot nu toe niet duidelijk.

Clusteren vermindert ruis
Wanneer receptoreiwitten moleculen in de omgeving detecteren, activeren zij andere eiwitten die het signaal de cel insturen. Deze activatie is echter niet permanent; eiwitten schakelen voortdurend tussen een actieve ('aan') en een inactieve ('uit') toestand. Dit schakelen is een grote bron van ruis, die de kwaliteit van het signaal negatief beïnvloedt. De onderzoekers ontdekten dat clusters de de ruis sterk doen verminderen. In plaats van dat alle eiwitten tegelijk schakelen, schakelen de moleculen nu binnen een cluster tegelijk. De cel middelt vervolgens de activiteit van de verschillende clusters, wat een betrouwbaarder signaal oplevert.


Wetenschappelijke publicatie:
Andrew Mugler, et al.: Spatial partitioning improves the reliability of biochemical signaling


Bron:
FOM
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures