Insulinecellen kunnen hun identiteit compleet veranderen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Insulinecellen kunnen hun identiteit compleet veranderen

Hormoonproducerende cellen in de alvleesklier blijken een metamorfose te kunnen ondergaan. Cellen die insuline maken veranderen in glucagonfabriekjes.


Afbeelding


Alfa- en bètacellen

Het grootste gedeelte van de eilandjes van Langerhans bestaat uit twee verschillende celtypen die beiden een belangrijke rol spelen in de bloedsuikerhuishouding: de alfa- en bètacellen. De bètacellen zijn insuline producerende cellen en zorgen ervoor dat de bloedsuiker omlaag gaat. De alfacellen produceren glucagon, wat ervoor zorgt dat bloedsuiker weer stijgt. Bij gezonde mensen blijft de bloedsuiker zo precies in evenwicht.


Toevallige ontdekking

Insulineproducerende bètacellen kunnen in alfacellen veranderen die het hormoon glucagon maken. “Een onverwachte bevinding”. De onderzoekers zagen dit verschijnsel in het lab tijdens onderzoek aan de eilandjes van Langerhans.

“De eilandjes die we bekeken bleken opeens relatief meer alfacellen te bevatten." “Door bètacellen een fluorescerend label te geven konden we zien hoe ze in plaats van blaasjes met insuline nu blaasjes met glucagon bevatten. Het werden dus alfacellen maar nog wel met enkele kenmerken van bètacellen.”


Wetenschappelijke publicatie:

H. Siebe Spijker, et al.: Conversion of mature human β-cells into glucagon-producing α-cells


Bronnen:

LUMC

LeesbaarOnderzoek.nl
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Insulinecellen kunnen hun identiteit compleet veranderen

Mooie ontdekking en vrij verbluffend!


Biedt wellicht mogelijkheden voor een behandeling van Diabetes Mellitus als je een manier weet te vinden om een shift te krijgen tussen B-cellen en A-cellen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer