Springen naar inhoud

- - - - -

OLED voorspellen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 april 2013 - 08:08

OLEDs - dunne, lichtgevende vlakken - worden gezien als de lichtbronnen van de toekomst. Witte OLEDs bestaan uit gestapelde ultradunne lagen met elk een eigen kleur licht, die samen wit licht opleveren.

Geplaatste afbeelding
Een doorzichtige OLED gezien vanaf de achterzijde; de voorzijde geeft licht.


Het lijkt erop dat OLEDs - organic light emitting diodes – een revolutie in de verlichtingswereld gaan veroorzaken. OLEDs zijn lichtgevende vlakken en daardoor zijn het prettigere lichtbronnen dan puntbronnen zoals een peertje of een normale LED. Daarnaast kunnen ze flexibel en doorzichtig zijn, wat allerlei nieuwe mogelijkheden biedt. En: OLEDs worden – in tegenstelling tot normale LEDs - gemaakt van zeer goedkope materialen, waarvan bovendien maar een heel dun laagje nodig is. De verwachting is dan ook dat OLEDs bij massaproductie goedkoop gaan worden. Dit filmpje toont wat er allemaal al mogelijk is:

http://player.vimeo.com/video/55527406


Stapjes van nanoseconden
Om te kunnen voorspellen wat voor licht een OLED-ontwerp gaat opleveren, hebben de onderzoekers op het diepste niveau de elektronische processen in de OLED gemodelleerd in de computer. Denk daarbij aan de injectie van elektrische lading, het ontstaan en de verspreiding van zogenaamde excitonen – aangeslagen duo’s van een positief ladingsgat en een elektron - en het ontstaan daaruit van individuele fotonen, het uiteindelijke licht.

Factor drie
De onderzoekers kunnen nu voorspellen waar in de ultradunne lagen licht wordt gemaakt en verloren gaat. Daardoor is het mogelijk om OLEDs zo te optimaliseren dat ze dezelfde hoeveelheid licht kunnen produceren van veel minder stroom. De onderzoekers verwachten dat de efficiëntie nog met een factor drie kan stijgen. Ook kunnen fabrikanten met de nieuwe kennis heel gericht OLEDs met een bepaalde kleur ontwerpen. Ze kunnen vooraf precies uitrekenen hoe dik de verschillende lagen moeten zijn en hoeveel ‘pigment’ er in de lagen moet komen.


Wetenschappelijke publicatie:
Murat Mesta, et al.: Molecular-scale simulation of electroluminescence in a multilayer white organic light-emitting diode

Bron:
Universiteit Eindhoven
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures