Springen naar inhoud

Elektronenzuigende substituenten • Log in om te kunnen reageren

#1

Timmoty

  Timmoty


 • >100 berichten
 • 247 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 april 2013 - 12:02

Beste mensen,

Ik heb een vraagje over elektronenzuigende substituenten. In mijn curus geven ze aan dat een chlooratoom een elektronegatief atoom is en dat het elektronen naar zich toe trekt. Dit zou bijvoorbeeld in het geval van chloorazijnzuur betekenen dat er minder elektronendichtheid op het zuurstofatoom met het H-atoom zit. Hierdoor zou dit zuurstof atoom het proton minder goed kunnen vasthouden. Hierdoor heeft chloorazijnzuur een lagere pKa dan bijvoorbeeld azijnzuur.

Maar hoe komt het dan dat bijvoorbeeld het chlooratoom elektronen naar zich toe kan zuigen?

Alvast bedankt voor de hulp!

Mvg, Timo

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 april 2013 - 12:18

De vraag is dus eigenlijk waarom Cl meer elektronegatief is dan H.

In zijn algemeenheid wordt elektronegativiteit bepaald door 2 zaken: Het aantal protonen in de kern, en de afstand van de buitenste schil tot de kern.

Hoe meer protonen er in de kern zitten, hoe groter de positieve lading van de kern is, en hoe harder deze dus aan elektronen zal trekken.

Echter, deze aantrekking wordt voor een deel afgeschermd door elektronen uit de binnenste schillen, waardoor de elektronen in de buitenste schil effectief maar een deel van de kernlading zullen voelen. Los daarvan staan die elektronen verder weg, waardoor de "aantrekkingskracht" kleiner is.

Als je naar het periodiek systeem kijkt, zul je dan ook zien dat de elektronegativiteit toeneemt wanneer je binnen een periode van links naar rechts gaat (de afstand van de schil en de afscherming zijn binnen een periode ongeveer gelijk, het enige effect wat dus speelt is het feit dat het aantal protonen in de kern toeneemt).
Binnen een groep zul je zien dat de elektronegativeit daalt naarmate je van boven naar beneden gaat.

Al met al staat Cl een stukje lager dan H, maar ook een heel stuk verder naar rechts. Vandaar dat de elektronegativiteit lager is.

Overigens wordt het elektronstuwende/zuigende karakter van een groep niet enkel bepaald door de elektronegativiteit.

Cetero censeo Senseo non esse bibendumAlso tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures