Springen naar inhoud

- - - - -

werking diepe hersenstimulatie anders verklaard


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 april 2013 - 09:14

Het succes van diepe hersenstimulatie bij de behandeling van dwangstoornissen laat zich anders verklaren dan neurowetenschappers eerst dachten. Niet zo zeer door de activatie van hersengebieden zélf, maar door de communicatie ertússen effectief te verstoren.

Geplaatste afbeelding


In de hersenen communiceren verschillende hersengebieden in een netwerk met elkaar via hersengolven. Maar daarvoor moeten de beide hersengebieden in hetzelfde ritme zitten. Als twee hersengolven tegelijk bewegen is de informatieoverdracht maximaal. Als twee hersengolven in tegengestelde richting 'golven' dan is de informatieoverdracht ernstig gehinderd.

De onderzoekers zagen dat de diepe hersenstimulatie ervoor zorgt dat het gestimuleerde gebied geen stabiel signaal kan uitzenden. Door dit gebrek aan stabiliteit communiceren de hersengebieden niet goed.


Lees meer:
Kennislink


Wetenschappelijke publicatie:
Ruud Smolders, et al.: Deep Brain Stimulation Targeted at the Nucleus Accumbens Decreases the Potential for Pathologic Network Communication


Bronnen:
NWO
Kennislink
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures