Tradities van onze troon

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Tradities van onze troon

Nederland is het enige land dat eerst Republiek was, om vervolgens een koninkrijk te geworden. Meestal gaat het andersom, inclusief bloederig afslachten van de zittende koning. Maar na de Franse onderdrukking, klonk in 1813 de roep om een Oranje. Willem Frederik, de zoon van de verjaagde laatste stadhouder Willem V, kreeg de kroon aangeboden.


Afbeelding


Maar wat nu? In Nederland was geen traditie van het kronen van koningen. De toekomstige koning Willem I was nogal een control freak en bemoeide zich met alles. Hij ontwierp eigenhandig het draaiboek voor de dag en de ceremoniën.

...

Willem I kon niet letterlijk gekroond worden, aangezien een kroningsceremonie uitgevoerd moest worden door een afgezant van God. Een geestelijk dus en dat werd moeilijk zonder officiële staatskerk en met zowel protestantse als katholieke onderdanen. Hij besloot tot een inhuldiging met het zweren van de eed op de grondwet in plaats van op de Bijbel.

...

Willem I was een ouderwetse vorst in hart en nieren en zou nog regelmatig botsen met zijn volksvertegenwoordigers. Hij kreeg met zijn koningschap de absolute macht: hij nam de besluiten over alle nieuwe wetten en de mening van zijn parlement mocht hij negeren wanneer het hem uitkwam.

...

De dag zelf begon om acht uur ’s ochtends met 101 saluutschoten. Willem werd een simpel legeruniform aangetrokken naast de, voor hem speciaal gemaakte, rode koningsmantel met hermelijn.

...

De inhuldiging zou vrij lang duren. De voorzitter van de vergadering hield eerst een lange speech, Willem hield vervolgens zijn inhuldigingstoespraak en daarna werd ook nog eens heel de grondwet voorgelezen. Na dit alles zou Willem, met twee opgestoken vingers in de lucht en de andere hand op de grondwet, trouw zweren aan de grondwet, “zo waarlijk helpe mij God almachtig!” Als afsluiter zwoer de voorzitter, in naam van alle Nederlanders, zijn eed van trouw aan de nieuwe koning.

...

Op de seculaire ceremonie volgde nog een kerkdienst, inclusief preek van anderhalf uur. Nadat alle plechtigheden in de kerk afgelopen waren en iedereen vertrokken, begonnen medewerkers van de koning herdenkingsmuntjes van goud, zilver en koper vanaf het balkon te strooiden. ’s Avonds volgde nog de Illuminatie: overal door de stad hingen brandende lampionnen, die Amsterdam in een vriendelijke gloed legden. Willem I maakte nog een rijtoer om al dit moois te bekijken en zich te laten toejuichen, voor hij zich bij zijn gasten op het galabal zou voegen. Ook buiten feestten de Amsterdammers nog uren lang door.

...

De inhuldiging van Willem I is de basis geworden van de volgende troonswisselingen.


Lees meer / bron:

Kennislink
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer