distillatie principe
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 32
distillatie principe
Hallo,
Ik begrijp dat een distillatie gebaseerd is op een twee fasenevenwicht tussen vloeistof en damp. In een kookdiagramma kan je makkelijk zien dat voor een mengsel met bepaalde samenstelling dit mengsel bij een bepaalde P en T uiteen kan vallen in een damp en een vloeistof met hun respectievelijke samenstellingen.
Bij een distillatieproces komen bv op een trap een vloeistof en en dampstroom elkaar tegen. Na "evenwicht" (dit lukt niet altijd) bereikt te hebben verlaten een vloeistof en een dampstroom met een andere samenstelling de trap.
Ik begrijp niet goed, hoe deze scheiding precies gebeurt op de trap. Is het als volgt:
de inkomende vloeistof heeft als samenstelling xi (met i voor een bepaalde component, molfractie x) en de inkomende damp heeft een samenstelling yi.
Worden deze stromen dan gemengd zodat een mengsel ontstaat met globale samenstelling (xi*L + yi*V )/ (L + V )? waarbij L en V de molaire debieten van vloeistof en dampstroom voorstellen.
Klopt het dan dat dit mengsel met nieuwe globale samenstelling (berekend zoals hierboven met eenvoudige mengregels) op een trap bij een T en P uiteenvalt in twee nieuwe stromen (damp en vloeistof?).
Indien een kolom wordt ontworpen, wordt dan gekozen op welke temperatuur elke plaat werkt? Of hoe wordt dit aangepakt?
alvast bedankt
Ik begrijp dat een distillatie gebaseerd is op een twee fasenevenwicht tussen vloeistof en damp. In een kookdiagramma kan je makkelijk zien dat voor een mengsel met bepaalde samenstelling dit mengsel bij een bepaalde P en T uiteen kan vallen in een damp en een vloeistof met hun respectievelijke samenstellingen.
Bij een distillatieproces komen bv op een trap een vloeistof en en dampstroom elkaar tegen. Na "evenwicht" (dit lukt niet altijd) bereikt te hebben verlaten een vloeistof en een dampstroom met een andere samenstelling de trap.
Ik begrijp niet goed, hoe deze scheiding precies gebeurt op de trap. Is het als volgt:
de inkomende vloeistof heeft als samenstelling xi (met i voor een bepaalde component, molfractie x) en de inkomende damp heeft een samenstelling yi.
Worden deze stromen dan gemengd zodat een mengsel ontstaat met globale samenstelling (xi*L + yi*V )/ (L + V )? waarbij L en V de molaire debieten van vloeistof en dampstroom voorstellen.
Klopt het dan dat dit mengsel met nieuwe globale samenstelling (berekend zoals hierboven met eenvoudige mengregels) op een trap bij een T en P uiteenvalt in twee nieuwe stromen (damp en vloeistof?).
Indien een kolom wordt ontworpen, wordt dan gekozen op welke temperatuur elke plaat werkt? Of hoe wordt dit aangepakt?
alvast bedankt
- Pluimdrager
- Berichten: 4.167
Re: distillatie principe
Daar komt het mathematisch gezien inderdaad op neer.Worden deze stromen dan gemengd zodat een mengsel ontstaat met globale samenstelling (xi*L + yi*V )/ (L + V )? waarbij L en V de molaire debieten van vloeistof en dampstroom voorstellen.
Een schotel werkt in principe adiabatisch, of beter gezegd: isenthalpisch. Het mengsel valt dus bij een H en P uiteen in twee nieuwe stromen V en L. (*)Klopt het dan dat dit mengsel met nieuwe globale samenstelling (berekend zoals hierboven met eenvoudige mengregels) op een trap bij een T en P uiteenvalt in twee nieuwe stromen (damp en vloeistof?).
Nee, T van een schotel is het kookpunt van de nieuwe vloeistofsamenstelling bij de op die schotel heersende P.Indien een kolom wordt ontworpen, wordt dan gekozen op welke temperatuur elke plaat werkt? Of hoe wordt dit aangepakt?
(*)In studieboeken wordt gewoonlijk de McCabe-Thiele methode behandeld. Hierbij wordt niet uit gegaan van isenthalpische schotels, maar van equimolar overflow, oftewel:
Het moldebiet van nieuwe V die schotel verlaat = moldebiet van alle V die schotel binnenkomt.
Idem voor L.
Dit is een simplificatie van de werkelijkheid maar zeer geschikt om te illustreren wat het verband is tussen voedingssamenstelling, voedingsdampfractie, samenstelling destillaat, samenstelling bodemproduct en aantal theoretische schotels.
Hydrogen economy is a Hype.