Springen naar inhoud

- - - - -

Supereiwit herstelt beschadigd DNA


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 april 2013 - 20:44

Supereiwit herstelt beschadigd DNA


Het eiwit Tdp2 helpt cellen tijdens de embryonale fase te herschikken en remt ontstekingen af. Nu blijkt Tdp2 ook DNA-schade te herstellen, waarmee het nieuwe pistes opent voor kankerbestrijding. Dat blijkt uit recent onderzoek van embryoloog en stamcelonderzoeker Danny Huylebroeck van de KU Leuven in samenwerking met professor Keith Caldecott van de University of Sussex (VK).


Het eiwit Tdp2 was oorspronkelijk al geïdentificeerd als ontstekingsremmer door de onderzoeksgroep van professor Huylebroeck. In 2007 rapporteerde het team na onderzoek in embryo's van zebravissen dat Tdp2 - toen nog Ttrap genoemd - ook een rol speelt bij de herschikking van de cellen tijdens de embryonale fase, wanneer het embryo een echt primitief bouwplan vormt voor de latere aanleg van organen. Die twee activiteiten zijn afhankelijk van slechts één deel van het eiwit. De vraag was toen uiteraard welke functie het andere deel van het eiwit had: DNA-herstel was toen een hypothese, vermits dat deel van Tdp2 lijkt op een aantal andere gekende DNA-hersteleiwitten. Onze cellen accumuleren immers foutjes in het DNA. Zelfs bij gezonde cellen zijn er af en toe verbouwingen in het DNA nodig. Als dat niet gebeurt, sterft de cel en kan weefsel worden aangetast.


Lees verder: http://www.kuleuven....2013_04_23.html


Wetenschappelijke publicatie: http://www.plosgenet...al.pgen.1003226
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures