Springen naar inhoud

- - - - -

Sociale gelijkheid als ideaal of verplichting


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 mei 2013 - 11:25

Mensen blijken een positievere kijk op sociale gelijkheid te krijgen als die wordt neergezet als moreel ideaal in plaats van als morele verplichting.

so.jpg

‘Eerdere studies toonden aan dat mensen het heel belangrijk vinden dat zij zelf en de sociale groepen waartoe zij behoren als moreel worden beschouwd. Met andere woorden: dat ze als eerlijk en rechtvaardig handelend gelden.

Twee formuleringen
De wetenschappers lieten deelnemers teksten lezen waarin gelijkheid op twee verschillende manieren werd gepresenteerd. In het ene geval werden gelijke kansen tussen allochtonen en autochtonen omschreven als een moreel ideaal dat we kunnen nastreven. In het andere geval gold gelijkheid als een morele verplichting die we dienen na te komen.
Om de effecten van deze twee verschillende formuleringen te bepalen, vroegen de wetenschappers de deelnemers na het lezen van de teksten hoe ze over gelijkheid dachten. Ze bleken positiever over zaken als diversiteit en positieve actie te denken als ze de moreel ideaal-variant hadden gelezen.


Bron / lees verder:
Universiteit Leiden


Wetenschappelijke publicatie:
Serena Does, et al.: At the Heart of Egalitarianism: How Morality Framing Shapes Cardiovascular Challenge Versus Threat in Whites
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures