Springen naar inhoud

Record: bacterie groeit bij min 15 graden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 24 mei 2013 - 13:08

Wetenschappers hebben een bacterie gevonden in de permafrost van Ellesmere-eiland, onderdeel van de Canadese Arctische Eilanden. De permafrost is daar bijna net zo koud als het oppervlak op Mars. Dit maakt de groei van de bacterie zo bijzonder, het is een nieuw record.

De bacterie genaamd Planococcus halocryophilus OR1 ontstaat bij min vijftien graden, de koudste temperatuur ooit gemeten voor bacteriële groei. De ontdekking biedt wetenschappers aanwijzingen over een aantal noodzakelijke randvoorwaarden voor microbieel leven op zowel Enceladus, de zesde maan van Saturnus en planeet Mars. Deze twee hemellichamen hebben volgens wetenschappers vergelijkbare omstandigheden als de plek waar de bacterie is ontdekt.

lees verder

Bronnen: Scientias, ncbi
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6246 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 mei 2013 - 00:57

De permafrost is daar bijna net zo koud als het oppervlak op Mars.


Met temperaturen van gemiddeld -55 graden Celcius op Mars, zit daar toch flink wat tussen (Aarde gem. temp. 15 graden). Alleen als het hoog zomer is, komt de temperatuur aan het oppervlak een paar uurtjes per dag boven nul om 's nachts weer naar -90 te zakken.

Mars temperatuurverloop.jpg

Deze metingen komen van MSL dat zich op de evenaar bevindt, meer naar de polen toe is het nog veel kouder net als in de winter natuurlijk.

Deze twee hemellichamen hebben volgens wetenschappers vergelijkbare omstandigheden als de plek waar de bacterie is ontdekt.


Wat er in het paper zelf staat mbt Mars en Enceladus is dit:

Lastly, as the search for evidence of life continues in our solar system, organisms such as P. halocryophilus Or1 provide an analog of how life can function in subzero brines; being one of the possible liquid water habitats thought to exist on Mars (McEwan et al., 2011) and other solar system targets including Enceladus (Postberg et al., 2011).


Ik denk dat het beter is het daar op te houden.

Veranderd door Michel Uphoff, 26 mei 2013 - 12:38

Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 mei 2013 - 12:14

Daar zijn ze dan inderdaad nogal vrij voorbarig met hun uitspraak. Hoewel ik me wel kan voorstellen als de gemiddelde temp -55 is, er plaatsen zijn waar die -15 is. Stel nu dat de temperatuur maar een maand aan deze -15 graden zit en der rest er onder (zoals tijdens de winter), dan worden de bacterieen gewoon ingevroren.
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6246 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 mei 2013 - 13:20

De permafrost op Mars haalt nergens, ook niet voor kortere duur die -15 graden.

Aan de grafiek, die het temperatuurverloop van een zomerdag op de evenaar weergeeft, is te zien dat de gemiddelde temperatuur iets onder het oppervlak behoorlijk onder de -15 moet liggen.

Het is nooit direct gemeten en je zou er mbv de thermische inertie mogelijk wat over kunnen berekenen, maar het lijkt mij sterk als de temperatuur van eventueel permafrost een paar decimeter diep op de heetste dag van het jaar boven de -40 graden uitkomt. Zeer dicht aan, of op het oppervlak kan de temperatuur tijdens hoog zomer een paar uur per dag boven die -15 komen, maar daar zijn de omstandigheden anders dan in het permafrost (gortdroog door sublimatie van eventueel water en gesteriliseerd door de kosmische straling).

Die voorbarige uitspraken ('bijna net zo koud' en 'vergelijkbare omstandigheden') komen niet van de wetenschappers, maar van Scientas die dat weer heeft overgenomen van andere media.

Veranderd door Michel Uphoff, 26 mei 2013 - 15:57

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 mei 2013 - 18:19

Mag ik weten van waar je die grafiek haalt? Ik heb wat zitten zoeken en ik kwam geregeld tegen dat de gemiddelde temperatuur -55 was. Dus niet aan de evenaar, maar globaal genomen.
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

#6

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6246 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 mei 2013 - 20:04

Die grafiek komt van Mars Science Lab (Curiosity), zie deze berichtenstroom. MSL bevindt zich vlakbij de evenaar, en deze meting is aan het begin van de Marszomer gedaan.

Veranderd door Michel Uphoff, 26 mei 2013 - 01:12

Motus inter corpora relativus tantum est.

#7

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 25 mei 2013 - 21:27

Misschien ben ik naïf, maar kijk op aarde is naar death valley. Zeer warm en niet op de evenaar. Dat komt omdat ze daar als het ware in een kom liggen waardoor de warmte langer blijft hangen. M.a.w. dicht bij de evenaar is niet de enige factor die invloed heeft op de temperatuur. Begrijp je waar ik naar toe wil? Er zal toch een plaats zijn op mars waar het warmer is dan elders?
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

#8

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6246 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2013 - 01:09

Dat is niet zo waarschijnlijk denk ik, althans niet in de mate die je hier op Aarde tegen kan komen. De atmosfeer speelt in Death Valley een grote rol want de hete lucht blijft als een soort deksel boven die kom liggen, waardoor het ook 's nachts in de zomer niet kouder wordt dan 30 graden. Maar op Mars zijn door de extreem ijle atmosfeer de temperatuurverschillen tussen dag en nacht veel groter, vaak meer dan 100 graden.

Er zijn wel plaatsen op Mars waar het overdag in de zomer kort flink boven nul uitkomt, maar daar staat dus een ijzige koude in de nacht tegenover. MSL bevindt zich op de bodem van een diepe krater vlak bij de evenaar, eveneens een diepe kom met een gortdroge bodem, min of meer vergelijkbaar met die dodenvallei. Toch duikt de temperatuur daar 's nachts naar min 80 of nog kouder.

Hier twee temperatuurkaartjes van mars 's nachts en overdag. Het is kennelijk zomer op het noordelijk halfrond. De rode cirkel geeft ongeveer de locatie van MSL aan.

marsnight_temp.jpg
Nachttemperatuur op Mars. Bron: Nasa

Mars dagtemperatuur.jpg
Dagtemperatuur op Mars. Bron: Nasa

Het warmste gebied linksboven het midden zit overdag rond nul graden Celsius, maar 's nachts rond minus 75. In het temperatuurgrafiekje van de vorige berichten is te zien, dat de 'warme' periode -boven -15 graden- slechts een kwart Marsdag is en het dus 75% van de tijd veel kouder is.

Bovendien is a.d.h.v. metingen bepaald dat de eerste decimeters van de Marsbodem kurkdroog zijn, en dat de ijslagen zich dichter bij de evenaar dieper dan een meter bevinden. Het is onwaarschijnlijk dat er zich op die diepte snelle temperatuurfluctuaties voor kunnen doen.

permafros Mars.jpg
Bron: NASA/JPL/University of Arizona/Los Alamos National Laboratories)

Met een gemiddelde temperatuur die 70 graden lager is dan hier op Aarde is het dan ook onwaarschijnlijk dat er beduidende hoeveelheden permafrost gedurende een wat langere periode herhaaldelijk in de buurt van de -15 graden komen. Maar als er ergens dichtbij de Marsbodem nog warmte door inwendige activiteit vrij komt zal de bodemtemperatuur ter plekke langere tijd op meer Aardse niveaus kunnen blijven, Mars lijkt echter vooralsnog geologisch inactief.

De komende InSight klik missie naar Mars moet ons veel meer informatie geven over de geologie van Mars en de temperatuur en het hittetransport in de bodem. Er wordt onder meer een soort thermometer (hp3 genaamd) 5 meter diep de bodem in getrild waarmee op onderlinge afstanden van 30 centimeter de temperatuur in de Marsbodem gemeten gaat worden. InSight zal naar verwachting september 2016 op Mars landen.

http://www.youtube.com/watch?v=x99eDUxm_9w

Veranderd door Michel Uphoff, 26 mei 2013 - 15:50

Motus inter corpora relativus tantum est.

#9

Bio-Logic

  Bio-Logic


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2013 - 13:38

De bacterie genaamd Planococcus halocryophilus OR1 ontstaat bij min vijftien graden, de koudste temperatuur ooit gemeten voor bacteriële groei.


Eindelijk, bewijs voor spontane generatie!

#10

Kwintendr

  Kwintendr


 • >250 berichten
 • 768 berichten
 • VIP

Geplaatst op 28 mei 2013 - 15:26

Ontstaan heeft verschillende synoniemen waaronder "voortspruiten" maar ik begrijp wat je bedoeld ;) .

Veranderd door Kwintendr, 28 mei 2013 - 15:26

Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures