Springen naar inhoud

Biobrandstof


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Madelief.Albers

  Madelief.Albers


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2013 - 17:41

De fossiele brandstoffen raken op. De olie prijzen worden langzamerhand steeds hoger. Hierdoor wordt het aantrekkelijker om biobrandstof te gebruiken. Biobrandstof wordt gemaakt van plantaardige producten, vooral voedsel, als suiker en maïs. Het voedsel wat geproduceerd wordt in ontwikkelingslanden wordt steeds vaker verkocht aan verwerkers van biobrandstof. Voedsel wordt hierdoor duurder, waardoor de armste delen van de bevolking niet genoeg eten meer kunnen kopen. De grond die in ontwikkelingslanden wordt gebruikt voor biobrandstof is van hoge kwaliteit. Voedsel wordt nu gekweekt op minder waardige grond. Waar kies je dan voor? Kiest men voor hoge kwaliteit voedsel? Of voor goede kwaliteit biobrandstof, waar men meer mee verdient? Voor de productie van biobrandstoffen worden regenwouden gekapt. Op de plekken waar eerst bomen stonden komen nu plantages. Dit is niet goed voor de natuur en vermindert de CO2 uitstoot niet. Ook moeten we er rekening mee houden dat veel biobrandstoffen nu nog niet rendabel zijn.

Toch biedt biobrandstof ook veel uitkomsten: ooit zullen de fossiele brandstoffen op zijn en dan is er toch echt iets anders nodig, en biobrandstof lijkt een goede keuze. Biobrandstof zou in theorie nooit op hoeven raken en het gebruik van biobrandstoffen vermindert de CO2 uitstoot. Er zijn in dit geval dus voordelen en nadelen.
Wij zijn in principe voor het gebruik van meer biobrandstoffen, maar er zouden wel wat dingen moeten veranderen. Allereerst: geen regenwouden meer kappen voor plantages. Als één van de belangrijkste voordelen van biobrandstof is dat het beter voor het milieu is, moeten we dit niet als het ware terugdraaien door de productie ervan. Ook zou niemand benadeeld moeten worden door het produceren en gebruiken van biobrandstoffen: de verdeling van voedsel in de wereld is al oneerlijk en de mensen die het al moeilijk hebben om zich te voeden zouden zeker niet nóg meer moeten betalen voor voedsel. Biobrandstof is goed, maar alles wat er omheen gebeurt moet eerlijker, mensen moeten er niet onder lijden.
Wij zouden verder willen zoeken of er geen andere oplossingen zijn. Windenergie, zonne-energie, beiden beter voor het milieu, beiden zouden zo lang als de mens leeft niet op hoeven raken. Ook hier is weer een probleem: het is eigenlijk nog te duur en nog niet ver genoeg ontwikkeld. Sinds kort wordt er geëxperimenteerd met algen, en het onderzoek hierna lijkt redelijk goed te gaan. Biobrandstof lijkt voor nu de beste oplossing op het probleem van het minderende tekort aan fossiele brandstof en het versterkte broeikaseffect. Voorlopig zijn de fossiele brandstoffen nog niet op, dus we hebben nog even de tijd, maar de biobrandstoffen en de duurzame energievormen moeten nog wel verder worden ontwikkeld.

Eva Lutgerink & Madelief Albers.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 25 mei 2013 - 08:27

Opmerking moderator :

@Madelief.Albers
zie je persoonlijke berichten (envelopje linksboven in je scherm)
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures