Springen naar inhoud

- - - - -

Losse arbeid veroorzaakte stakingen Rotterdamse haven


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 mei 2013 - 06:23

De vele en dikwijls wilde stakingen in de Rotterdamse haven werden veroorzaakt door de extreem flexibele arbeidsmarkt in de haven in de eerste helft van de twintigste eeuw, en niet door de ideologische invloed van links-radicale politieke groeperingen. Het patroon van vele stakingen die vanaf 1889 plaatsvonden in de Rotterdamse haven, wijkt sterk af van wat dominant is in de Nederlandse arbeidsverhoudingen, doorgaans aangeduid met het poldermodel.

Geplaatste afbeelding


Losse arbeid en autonomie
De stakingen waren niet het gevolg van ideologische invloed van links-radicale politieke groeperingen. ‘De havenarbeiders hadden eerder een antipolitieke houding, maar sloegen de hulp van links-radicale bonden of politieke organisaties niet af’. ‘Het stakingspatroon ontstond aan het begin van de 20ste eeuw als een pragmatische reactie van de arbeiders op de extreem flexibele arbeidsmarkt in de haven, het systeem van losse arbeid. Na de Tweede Wereldoorlog duurde het voort, doordat de handmatige overslag van stukgoederen (vaten, kratten en dergelijke) zich niet leende voor mechanisatie. Dit betekende dat de havenwerkers - in tegenstelling tot fabrieksarbeiders - een sterke mate van autonomie in het arbeidsproces, en dus tegenover hun leidinggevenden, behielden.’ Dat de stakingen doorleven tot op de dag van vandaag, ook nadat de container de traditionele stukgoedoverslag vervangen heeft, schrijft de promovendus toe aan een voor de haven kenmerkende cultuur.


Lees meer, samenvatting van het proefschrift:
E.J. Smit: De syndicale onderstroom. Stakingen in de Rotterdamse haven, 1889-2010


Bron:
Universiteit van Amsterdam
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures