Gebruik corticoiden

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 203

Gebruik corticoiden

Waarom kan er bij een ontsteking/inflammatie geen gebruik worden gemaakt van corticoiden? En indien het niet gaat om een onsteking maar bv een Auto-immuunaandoening, wel?
[font=Arial, sans-serif]"Physics is just not my thing. "[/font]

Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Re: Gebruik corticoiden

Hoever ben je zelf gekomen?
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Berichten: 247

Re: Gebruik corticoiden

vdslaur schreef: wo 29 mei 2013, 15:52
Waarom kan er bij een ontsteking/inflammatie geen gebruik worden gemaakt van corticoiden? En indien het niet gaat om een onsteking maar bv een Auto-immuunaandoening, wel?


Dit is niet het geval. Corticosteroïde worden ook toegepast bij ontstekingsreacties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan astma dat in sommige gevallen behandeld wordt met prednison/prednisolon.

Berichten: 25

Re: Gebruik corticoiden

Bij inflammatie/ontsteking kunnen corticoïden gebruikt worden om een (overdreven) immuunreactie tegen te gaan. In het geval van auto-immuun aandoeningen gaat het om inflammatie die nergens goed voor is. Daarentegen zal bij een virale- of bacteriële ontsteking een inflammatoire reactie vaak wel gewenst zijn, je lichaam moet de binnendringer immers opruimen.

Hier bestaan wel een aantal uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld corticoïden gebruik bij (sommige gevallen van) meningitis, waarbij de inflammatoire reactie meer schade aan kan brengen dan de bacterie zelf.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Gebruik corticoiden

Ter aanvulling: het is altijd goed om het onderscheid te maken tussen steriele en non-steriele ontstekingen.

Een steriele ontsteking heeft geen microbe als verwekker, bijvoorbeeld:

- een wond

- overbelasting van een pees

- auto-immuun

Een non-steriele ontsteking ofwel infectie gaat uit van een verwekker:

- bacteriele longontsteking

- virale bovenste luchtweginfectie (verkoudheid)

Inflammatie is de overkoepelende term. Dus elke infectie is een inflammatie, maar niet elke inflammatie in een infectie.

Zoals DSchrute terecht zegt kan de ontstekingsreactie zélf ook veel schade aanrichten of leiden tot complicaties.

Dexamethason bij een bacteriele meningitis is een goed voorbeeld (alleen bewezen bij een pneumokok als verwekker overigens, maar dat terzijde). Andere voorbeelden zijn een longontsteking bij mensen met COPD. Hun luchtwegen zijn al vernauwd en door de ontstekingreactie krijg je zwelling en nog meer vernauwing. Daarom krijgen deze patienten vaak zowel antibiotica als Prednisolon. Een epiglottitis is ook vaak bacterieel, maar door de zwelling die optreedt kan een levensbedreigende vernauwing van de luchtweg ontstaan. Dus ook hier geef je hoge doses corticosteroiden.

Bij auto-immuunaandoeningen worden ook steroiden gegeven omdat de ontstekingsreactie plaatsvindt op basis van

het immuunsysteem zelf dat de weefsels 'aanvalt'. Het immuunsysteem leg je dan plat met steroiden al dan niet in combinatie met andere immunomodulantia (azathioprine, cyclosporine etc.)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer